Поздравления за персонала на дом "Майка и дете" в Стара Загора, спасил 39 деца при пожар

https://www.24chasa.bg/novini/article/7636762 www.24chasa.bg
Главен комисар Николай Николов поздрави персонала на дома за проявената храброст и съобразителност по време на пожара в събота. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов връчи днес от името на вътрешния министър Младен Маринов поздравителен адрес на Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора, известен повече като като дом "Майка и дете". Поздравлението е отправено към директора на дома Георги Узунов и към служителите на социалното заведение, които при пожар, възникнал в борова гора до самия дом в събота след обяд, евакуираха спешно на безопасно място 39 деца и бебета и не допуснаха нито едно от тях да пострада от дима и пламъците. Повечето от тях са неподвижни или трудно подвижни и е трябвало да бъдат носени на ръце.

По това време дежурен лекар в дома е д-р Юлиан Илчев, който издал устна заповед за евакуацията. Педиатърът е бивш кмет на община Раднево, който след края на мандата си се върна към лекарската професия.

В поздравителния адрес министър Маринов е написал: "Благодарение на професионализма и съобразителността ви не беше допусната загуба на човешки живот. Целият персонал е реагирал адекватно и експедитивно преди пожарът да достигне Дома и така не е допусната опасност за децата и шестте бебета, поверени на вашите грижи. Действията на дежурния лекар Юлиан Илчев, издал устна заповед за евакуация, са били точни и навременни. Адмирации и към старшата сестра Гинка Ковачева, която е организирала извеждането на всички деца от застрашената сграда.

Ситуация като тази доказва на практика, че сте се отнесли с нужната сериозност и че служителите ви са обучени на ниво".

Поздравления получиха и двайсетината доброволци от близката циганска махала "Лозенец", които са помогнали много както при евакуацията на малките пациенти на дома, така и за гасенето на пламъците. В гасенето участваха и огнеборци с 2 противопожарни автомобила.

Огънят избухна малко преди 17 часа в събота и унищожи 62 декара борова гора и храсти. Боровете не могат да бъдат възстановени и мястото трябва да се залесява отново, съобщиха от община Стара Загора. Този път ще бъдат засадени дървесни видове, които са по-устойчиви при пожари.

В същото време продължава разследването за причините, довели до бедствието. Разследващите работят по три основни версии за него: детска игра с огън, небрежност при боравене с открит огън или умишлен палеж. Има подозрение, че две непълнолетни момчета, на 16 и на 17 години, които по това време били на циганска сватба и злоупотребили с алкохол, са драснали нарочно клечката на боровете, за да се забавляват и гледат сеир.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж е обвинен в тероризъм в американския щат Мисури, защото в магазин кашлял целенасочено срещу клиентите и написал COVID на хладилната витрина, съобщи сп. "Тайм". 33-годишният американец е арестуван в малко градче в щата и му е наложена глоба от 25 000 долара. Персоналът на магазина извикал полиция

Д-р Димитър Петров, който е лекар и бивш Управител на НЗОК постави под съмнение истинската причина за смъртта на 40 годишен пациент, за която медиите съобщиха вчера. В своя Фейсбук профил, д-р Петров написа: Последният 40-годишен пациент в Пирогов от сърдечен арест, вследствие на тежка странична реакция от лечение с хлорохин ли е починал

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи