Какво ще правят българите, за да останат в Англия след Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7637104 www.24chasa.bg
Противници на Брекзит протестират в центъра на Лондон. СНИМКА: РОЙТЕРС

- Сънародниците ни са най-активни в подаването на молби за статут на уседналост

- Увеличават се отказите

6900 сънародници, живеещи във Великобритания, са кандидатствали само през юли за разрешително да останат в страната и след като тя напусне ЕС. Това става ясно от справка на британското вътрешно министерство за регистрацията на европейските граждани заради Брекзит. Според нея българите са най-активни в подаването на молби за получаване на така наречения статут на уседналост (settled status). Въпросното разрешително бе въведено, за да гарантира правото на около 3,5 млн. европейци, че ще могат да продължат да живеят законно в Обединеното кралство, да работят или учат, да се възползват от безплатното британско здравеопазване и социалното подпомагане. От април, откакто действа електронната система за регистрация, около една трета от тях вече са кандидатствали за него.

При българите

процентът е

най-висок – 54%,

или 54 100 души, което поставя страната ни на първо място по активност.

Това обаче не успокоява дипломатическите ни представители в Лондон, тъй като неправителствени организации смятат, че българите на Острова са двойно повече от 100-те хиляди, за които британските власти имат сведения. Причината е, че статистиката не отчита например членове на семейства, които не работят, и трудещите се на черно. Ако Великобритания излезе на 31 октомври от ЕС, каквито са плановете, те също ще трябва да имат статут на уседналост, за да останат. А получаването на такова разрешително няма да е никак лесно, ако не разполагат с регистрация на британски адрес, банкова карта или други документи, удостоверяващи, че са живели последните 5 г. в страната.

Подобни доказателства се изискват от всички лица, за които няма сведения в административните, данъчните, социалните и здравните регистри на страната. И ако не бъдат предоставени, е много вероятно да получат отказ за settled status или временен статут на уседналост (pre-settled status), който обаче не им гарантира безпроблемен престой. Още повече че с нарастващата опасност да се стигне до Брекзит без сделка се увеличават и отхвърлените молби за settled status. През юли временен статут са получили 42% от кандидатите, докато при старта на системата - 32%. В британските медии станаха известни и някои популярни имена, на които е отказан постоянен статут (виж карето).

По принцип да кандидатстват за статут на уседналост имат право всички европейски граждани, които

последователни

5 години са

пребивавали

във Великобритания. За пенсионерите необходимият срок е 3 г., а за лицата с трайна неработоспособност – 2 г. Ако са били по-кратко, трябва да подадат заявление за временен статут на уседналост и след като натрупат необходимото време, да кандидатстват отново. Тъй като съществува несигурност как ще се развива следващите години имиграционната политика на Обединеното кралство, единствено на settled status се гледа като на сигурен документ. Затова не е изключено някои работодатели или наемодатели да откажат сключване на договор или да предложат по-неизгодни условия като вид застраховка, че лицето с pre-settled status може в даден момент да се окаже без право да остане в страната.

Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение на 31 октомври, срокът за кандидатстване за статут на уседналост ще бъде намален с половин година и ще е до края на 2020 г. Ще отпадне и предвидената процедура за обжалване на отказите. “Ако получите отказ, трябва да знаете, че вероятно сте се провалили на проверката за криминално минало. За престъпления няма да се смятат актове и глоби за неправилно паркиране и превишена скорост”, обяснява Васил Асенов, ръководител на службата по трудови и социални въпроси в българското посолство в Лондон. Той съветва сънародниците ни, които са се установили в Обединеното кралство преди приемането на България в ЕС през 2007 г. и все още нямат британски паспорт, също да кандидатстват, дори и да имат някои от действалите досега разрешителни за постоянен престой.

Това обаче не е добре да правят тези, които имат намерение да подадат документи за британско гражданство до една година след Брекзит и имат необходимите години престой в страната. Причината е, че ако го сторят, ще трябва да чакат още 1 г. след получаване на статут на уседналост, преди да могат да поискат британски паспорт.

Settled status ще е необходим и за българските деца на Острова, за да ходят в детска градина, училище и да бъдат лекувани безплатно. Такова ще се изисква и за родени във Великобритания българчета, които нямат британско гражданство.

“Статутът на уседналост е в електронна форма. Гражданите

имат

непрекъснат

достъп до него

и могат да го актуализират”, казва Мария Ангелиева, ръководител на българската консулска служба в Лондон. Тя съветва сънародниците ни, които не владеят добре английски, да потърсят помощ от близък или от някоя от организациите с лиценз за имиграционна консултация, защото електронната система непрекъснато задава въпроси и сверява дадените отговори.

По думите ѝ има много възможности да се докаже, че си пребивавал във Великобритания, дори и да не си работил през цялото време и да не си притежавал национален осигурителен номер. Това може да стане чрез справка за посещение при лекар, банкови извлечения за плащания, фактури за платени битови сметки, самолетни билети, писма от държавни служби и всякакви документи, които съдържат името на кандидата и са издадени на британска територия.

Също е необходим достъп до мобилен английски номер, защото процедурите за кандидатстване за статут са електронни и на различни етапи от тях британските служби изпращат контролни кодове чрез есемеси. По същата причина е наложително да имат и имейл адрес за кореспонденция.

Статут на уседналост не дава права само на притежателя му, но и на неговите близки роднини. Такива са съпрузи, дългогодишни партньори, деца или внуци, родители, баби и дядовци, които са зависими от човека със settled status. Те могат да пристигнат на Острова до април 2022 г., ако има сделка за Брекзит, и едва до края на 2020 г., ако няма. Необходимо обаче е да се докаже с документи, че близките им отношения са отпереди Брекзит. Трябва да се има предвид, че

веднъж получен,

статутът за

уседналост

не е до живот Ако притежателят му напусне Великобритания за повече от 5 г., той го губи и ще може да се върне в страната с виза. А какви ще бъдат те, все още никой не знае.

По принцип Великобритания планира от 2021 г. да въведе нова имиграционна система, която напълно ще премахне привилегиите за европейците. Те ще трябва да кандидатстват за виза както всички останали чужденци, ако искат да работят или да учат в страната. Лондон вече обяви, че издаването им ще става трудно и няма да гарантира продължително оставане във Великобритания, както досега.

Ниско-

квалифицираните

работници ще

имат право само

на едногодишна

трудова виза,

след което ще трябва да се върнат в родината за 12 месеца, преди отново да могат да кандидатстват. В тази категория са много българи.

Средноквалифицирани работници ще доказват, че имат работа, която ще им носи 30 000 паунда годишен доход, за да получат 5-годишно трудово разрешително. В момента цените на британските визи за граждани извън ЕС са между 350 и 1200 паунда, като най-малко плащат студентите, а най-много бизнесмените.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че ще иска и въвеждане на точкова система за кандидатите, подобна на тази в Австралия, която допълнително гарантира, че ще се допускат млади специалисти и работници, от които страната има нужда.

За краткосрочни пътувания до 90 дни с цел туризъм или гостуване промени към момента не се очакват. Дори да няма споразумение с ЕС, във Великобритания ще се влиза безвизово с лична карта или международен паспорт.

Ако обаче желаещите искат да останат над 3 месеца, за да работят или учат, ще е необходимо да кандидатстват за временно разрешително за пребиваване (temporary leave to remain). Документът ще важи максимум за 3 г., като кандидатите ще бъдат проверявани за криминално минало и дали не застрашават националната сигурност. По тази причина е много вероятно британските власти да спрат в даден момент да признават лични карти и

да изискват

само паспорти

с биометрични

данни

Пътуващите ще трябва да имат и медицинска застраховка, тъй като европейските карти за спешна помощ ще спрат да действат, ако няма сделка за Брекзит.

Лондон отхвърли 2-ма известни готвачи

Британските власти отказаха да дадат статут на уседналост на двама известни готвачи, които от години живеят в Англия.

Французинът Ришар Бертине е там от 1988 г. Женен е за англичанка, има три деца и ръководи своя готварска школа. Изненадата му е голяма, когато получава само временен статут. След като разказва историята си пред медиите, британското вътрешно министерство прави проверка. Заключението е, че той е използвал погрешен формуляр при кандидатстването. “Сигурен съм 99%, че не съм го направил и съм ужасно притеснен, че има много хора в моята ситуация”, заяви френският готвач.

Полският му колега Дамиан Вавржиняк се оказа в същата ситуация, въпреки че работи от 15 г. на Острова, има ресторант, готвил е два пъти за кралското семейство и е бил главен готвач по време на олимпийските игри през 2012 г. Обяснението на властите бе, че той също е сгрешил. “Аз съм тук от 15 г. и говоря добър английски. Така че, ако ми е било трудно да се справя, мисля, че и на много други ще е”, отвърна полякът.