Борисов: Сега не е изгодно да влизаме в Шенген (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7637288 www.24chasa.bg
Премиерът Борисов и финансовият министър Владислав Горанов разговарят с домакините си в Берлин.

Визитата на премиера в Берлин е политически знак към “Фолксваген”

България вече не иска да влиза в шенгенското пространство, защото има заплаха емигрантите, които влизат от Гърция, да останат у нас. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на съвместното му изявление с председателя на групата на Християнсоциалния съюз в германския Бундестаг Александер Добриндт.

“В момента не знам дори дали е изгодно за България да влиза в Шенген. Ползваме цялата шенгенска система в борбата с тероризма, контрабандата, наркотрафика. Имаме 100% обмен с всички немски и европейски служби”, подчерта Борисов. И обясни, че споразумението ни с Турция работи. “Благодарение на личното ни споразумение с Ердоган ние нямаме натиск от Турция. Но всеки ден връщаме на Гърция 100-150 мигранти”, заяви Борисов от Берлин. И обясни, че ако получим “да” за Шенген, емигрантите ще напълнят и България. “Всяко зло за добро. Към днешна дата, дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген”, категоричен бе Борисов.

Влизането ни в чакалнята на еврозоната обаче ще ни гарантира още повече инвестиции. Това е причината на посещението в Берлин премиерът да заведе и финансовия министър Владислав Горанов, за да обясни какво сме свършили досега. И подчерта, че стрестестовете на банките ни са приключили успешно.

На свой ред Добриндт отбеляза, че има забележим напредък по двете важни теми за България – Шенген и еврозоната. “Не мога да дам времеви график, но следим темите с внимание и имаме позитивно отношение, отчитаме постигнатото от България в областта на финансите и на правовата държава”, добави председателят на групата на Християнсоциалния съюз.

Не бе подмината и темата къде ще се намира новият завод на “Фолксваген”. Темата е била повдигната по време на предварителния разговор, на който е присъствал и германският министър на транспорта. “Всички сме наясно, че става дума за икономически въпрос, това е стопанско решение, в което политиката не може да се меси. От друга страна, сме наясно, че политиката поставя политическите рамки и нашата среща е в този контекст”, уточни Добриндт.

Двамата обсъдиха и насърчаване на интереса на баварските компании за нови инвестиции, както и по-активно коопериране с български фирми в областите на IT технологиите, автомобилната промишленост, логистиката и др..

Добринт ни похвали за опазването на границата, което правим по “един изряден и ефикасен начин”. Борисов пък благодари за оценката и отново постави въпроса за развитието на Западните Балкани.

“България приветства избирането на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Лично аз като премиер положих много усилия в подкрепа на нейната кандидатура и мога да кажа, че сме изключително доволни от резултата – член на Европейската народна партия става и първата жена - председател на ЕК”, каза Борисов в изказването си на заседанието на Християнсоциалния съюз в Бундестага.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г