Вижте събитията, с които отбелязваме Деня на Съединението

https://www.24chasa.bg/novini/article/7639963 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Представителни военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, 68-а бригада „Специални сили“ и Националната гвардейска част ще участват в тържествата, посветени на 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, в цялата страна. Военнослужещите ще отдадат воински почести на загиналите за национално освобождение и обединение, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

Днес, 5 септември, представителни роти и военният духов оркестър от 61-ва Стрямска механизирана бригада ще участват в тържествената проверка (заря) в град Съединение, която ще започне в 20.30 ч. На нея ще присъства министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По-рано същия ден заедно с жителите и гостите на града той ще почете паметта на голямоконарци, участвали в Съединението на България. Панихидата ще започне в 19.30 ч. в църквата „Свети Атанасий“.

Същия ден военнослужещи от 4-и артилерийски полк в Асеновград ще отдадат военни почести на героите, взели дейно участие в Съединението на България. В 11.00 ч. те ще поднесат венци пред паметната плоча на Пере Тошев в града. В 16.00 ч. представители подразделения от полка ще поднесат венци пред паметната плоча на Конушенската чета в село Конуш, а в 17,30 ч. - пред паметника на Поп Ангел Чолаков в село Новаково.

В Деня на Съединението на България, 6 септември, в гр. Пловдив ще се проведе тържествената проверка (заря). Тя ще започне в 20.30 ч. на площад „Съединение“ и в нея ще участват представителни блокове от Сухопътните войски, Военновъздушните сили и 68-а бригада Специални сили. На тържествения ритуал ще присъства началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

В гр. Стара Загора в 10.30 ч. военнослужещи от 2-ра механизирана бригада ще поднесат венци и цветя пред паметника на „Защитниците на Стара Загора“ .

В гр. Ямбол в 10.30 ч. представителни подразделения от Сухопътните войски и Военновъздушните сили ще участват в ритуала по издигането на националното знаме и в шествието до Паметника на загиналите за национално освобождение, където военнослужещите ще поднесат венци и цветя.

В град Плевен в 11.00 ч. военнослужещи от Сухопътните войски ще отдадат военни почести пред паметника на загиналите от 4-и пехотен Плевенски полк в Сръбско-българската война.

В гр. Горна Оряховица в 11.00 ч. военнослужещи от военно формирование 22 790 от Сухопътните войски ще поднесат венци пред „Паметния знак на загиналите във войните“.

В гр. Шумен в 10.00 ч. представителни части от 29-и механизиран батальон от Сухопътните войски ще поднесат венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци.

В гр. Русе в 11.00 ч. военнослужещи от военно формирование 32 420 на Сухопътните войски ще поднесат венци пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война. В същия час в градовете Враца и Сандански военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград ще положат венци и цветя пред паметниците на загиналите във войните за национално обединение.

В гр. Сливен в тържествата, посветени на 134-ата годишнина от Съединението на България ще се включат военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти. В 20.00 ч. те ще отдадат воински почести и ще поднесат венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър в града.

В гр. Чирпан военнослужещи от военно формирование 24 620 на Сухопътните войски ще участват в тържествения ритуал по издигане на националния флаг и ще поднесат венци пред паметника на Съединението.

В гр. Хасково в 11.30 ч. военнослужещи от военно формирование 52 740 от състава на 2-ра механизирана бригада на Сухопътните войски ще участват в ритуала по полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин на площад „Свобода“.

В гр. Варна в 9.30 ч. Представителният духов оркестър и почетен караул от Военноморските сили ще участват в ритуала по полагане на венци и цветя пред Паметната плоча на Княз Александър І Батенберг. Военнослужещи от ВМС ще се включат в шествието до „Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 г.“ и в 10.00 ч. с военен ритуал ще отдадат почит към загиналите във войните за Съединението на България.

В гр. Бургас в 10.30 ч. представителни части от Военноморските и Военновъздушните сили ще участват във военния ритуал за тържественото издигане на националното знаме на площад „Атанас Сиреков” пред сградата на Общината. В 11.00 ч. военнослужещите ще поднесат венци и цветя пред „Паметника на 24-и Черноморски полк” в града.

В гр. Неделино в 11.00 ч. военнослужещи от Националната гвардейска част ще участват в тържествена церемония по полагане на венци пред паметника „Света Неделя“. Гвардейците ще участват и в тържествената церемония за отбелязване на 134-ата годишнина от Съединението на България в гр. Видин от 11.00 ч. пред паметника на Скърбящия воин.

В гр. София в 11.30 ч. военнослужещи от Националната гвардейска част ще участват в церемонията по поднасяне на венци пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг. В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват на 6 септември в тържественото честване в Пловдив по повод 134-ата годишнина от Съединението на България и празника на града, съобщиха от парламентарния пресцентър.

Председателят на парламента ще присъства на тържествената заря-проверка в 20.30 часа на пл. „Съединение”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца