До 3 прасета в двора, и само за лични нужди (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7640686 www.24chasa.bg
Земеделският министър в парламента представи информация за ситуацията с чумата по свинете СНИМКА: Десислава Кулелиева

Изплатени са 2,2 млн. лв.

В момента по наредба може да се гледат до 5 свине тип заден двор. Дори тази бройка ще свалим на 3, и то само свине за угояване. Не може всяко лично стопанство да е станало и за развъдна дейност, защото повишава риска от разпространение на чумата. Целта на повишаването на нивата на биосигурността е намаление на епизоотичния риск. Това заяви земеделският министър Десислава Танева в кулоарите на парламента след изслушването пред депутатите за ситуацията с африканската чума по свинете.

Министърката обясни, че се работи по подмерки за финансиране на биосигурността. Очакванията са те да бъдат пуснати в края на годината и тепърва предстои да се изчисли какво може да е финансирането. От него ще могат да се възползват и засегнатите от чумата по дребните преживни животни, която беше през 2018-а.

Танева уточни, че ще се водят разговори с Еврокомисията за финансиране на репопулация на домашни свине. И обясни, че по правила не би трябвало да се разреши, защото условието е да има налице по-големи щети за популацията, а нашата е около 20%.

Тя подчерта, че пикът на заболяването е летният сезон и е важно следващото лято всяка свиня у нас да се отглежда в мерки за биосигурност. Танева акцентира, че е било важно разбирането, проявено от хората да се разделят с животните си, за да се избегне разпространение на болестта. В момента има 1 огнище в Голямо Враново, в което продължава унищожаването на още 1000 свине майки и 3600 подрастващи и в понеделник то ще приключи. Досега са общо 35 регистрираните огнища със 131 хил. засегнати животни. При тип домашни свине са 33 - в индустриални ферми са 7, във фамилни ферми са 3 и в лични стопанства са 23. Другите 2 огнища са при тип източнобалканска свиня. Танева уточни, че досега 7430 са подадените заявления, в 90 общини и 562 населени места са получили подпомагане на обща стойност 2,2 млн. лв.

По време на заседанието в четвъртък депутатите приеха и промени в Закона за лова и опазването на дивеча. С него се разширяват правомощията на земеделския министър. В случай на чума той ще може да променя срокове за ловуване и да регулира числеността на дивечовите запаси при дива свиня. Промените, приети на първо четене, са внесени от Александър Сабанов от “Обединени патриоти”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.