До 3 прасета в двора, и само за лични нужди (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7640686 www.24chasa.bg
Земеделският министър в парламента представи информация за ситуацията с чумата по свинете СНИМКА: Десислава Кулелиева

Изплатени са 2,2 млн. лв.

В момента по наредба може да се гледат до 5 свине тип заден двор. Дори тази бройка ще свалим на 3, и то само свине за угояване. Не може всяко лично стопанство да е станало и за развъдна дейност, защото повишава риска от разпространение на чумата. Целта на повишаването на нивата на биосигурността е намаление на епизоотичния риск. Това заяви земеделският министър Десислава Танева в кулоарите на парламента след изслушването пред депутатите за ситуацията с африканската чума по свинете.

Министърката обясни, че се работи по подмерки за финансиране на биосигурността. Очакванията са те да бъдат пуснати в края на годината и тепърва предстои да се изчисли какво може да е финансирането. От него ще могат да се възползват и засегнатите от чумата по дребните преживни животни, която беше през 2018-а.

Танева уточни, че ще се водят разговори с Еврокомисията за финансиране на репопулация на домашни свине. И обясни, че по правила не би трябвало да се разреши, защото условието е да има налице по-големи щети за популацията, а нашата е около 20%.

Тя подчерта, че пикът на заболяването е летният сезон и е важно следващото лято всяка свиня у нас да се отглежда в мерки за биосигурност. Танева акцентира, че е било важно разбирането, проявено от хората да се разделят с животните си, за да се избегне разпространение на болестта. В момента има 1 огнище в Голямо Враново, в което продължава унищожаването на още 1000 свине майки и 3600 подрастващи и в понеделник то ще приключи. Досега са общо 35 регистрираните огнища със 131 хил. засегнати животни. При тип домашни свине са 33 - в индустриални ферми са 7, във фамилни ферми са 3 и в лични стопанства са 23. Другите 2 огнища са при тип източнобалканска свиня. Танева уточни, че досега 7430 са подадените заявления, в 90 общини и 562 населени места са получили подпомагане на обща стойност 2,2 млн. лв.

По време на заседанието в четвъртък депутатите приеха и промени в Закона за лова и опазването на дивеча. С него се разширяват правомощията на земеделския министър. В случай на чума той ще може да променя срокове за ловуване и да регулира числеността на дивечовите запаси при дива свиня. Промените, приети на първо четене, са внесени от Александър Сабанов от “Обединени патриоти”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа