Изпит от Паисий до Радичков на новата матура (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7640796 www.24chasa.bg
Изпитите в края на всеки етап вълнуват ученици и родители. СНИМКА: Йордан Симeонов

- Без скъсани на тестовете след 10-и клас

- Ще пишат резюме на научен или медиен текст, заявление или 

Изпит от Паисий до Радичков на новата матура (Обзор)

Тазгодишните 10-класници са първите, които завършват първи гимназиален етап по новата образователна структура и ще се явят на Национално външно оценяване (миниматура) в края на годината.

Изпит от Паисий до Радичков на новата матура (Обзор)

Всички задължително ще се явят на изпити по български език и литература и по математика.

По желание са

миниматурите по

чужд език и по IT

Резултатите ще бъдат отразени в удостоверението за завършен първи гимназиален етап. Реално обаче на тези миниматури няма да има скъсани деца. Дори и с нула точки те могат да продължат обучението си в 11-и и 12-и клас, обясниха експерти от образователното министерство.

Оценките от всички национални външни оценявания в края на етап - след 4-и, 7-и и 10-и клас, се вписват в документа за завършен етап с точки и не се приравняват към оценки.

“Учениците, които се обучават в обединените училища, които са от 1-и до 10-и клас, с резултата от външното оценяване ще кандидатстват за свободни места в профилираните и професионалните гимназии за 11-и клас. Само тези ученици кандидатстват за приемане във втори гимназиален етап. При приемането им оценките от изпитите заедно с бележки от документа за завършен първи гимназиален етап, определени от педагогическия съвет на приемащото училище, се прави бал. За останалите оценките показват придобити компетентности в областта на българския език и литература и математиката. В края на 10-и клас част от

16-годишните

може въобще

да не продължат

Надяваме се никой да не го направи, разбира се, но трябва да знаем каква е функционалната и математическата им грамотност в края на задължителното образование.” Това обясни за “24 часа” Евгения Костадинова, шеф на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН.

За децата, които учат в нормални гимназии до 12-и клас, изпитът ще се яви реално пробна матура, която да им покаже на какво ниво са, обясниха експерти от министерството.

Задължителните изпити са с времетраене 90 минути (два учебни часа).

Какво са научили учениците от 8-и до 10-и клас по български език и литература,

се проверява

писмено чрез

тест с 23 задачи

Въпросите по български език включват съдържание от учебните програми в 8-и, 9-и и 10-и клас, а по литература - от 9-и и 10-и клас. (Виж таблиците с предвидените теми вляво.) Включени са автори и творби от “История славянобългарска” на Паисий Хилендарски до “Нежната спирала” на Йордан Радичков. Именно с този разказ се разрази скандал между наследниците на Радичков и издателство “БГ учебник”, което в своята христоматия по литература публикува преразказ на разказа на Радичков.

Обемът на учебното съдържание, който е включено, е коментиран на срещи с асоциацията на учителите по български език и литература още миналата година, обясни Александър Трингов, експерт по български език и литература в Министерството на образованието и науката.

Учениците ще трябва да напишат на изпита и резюме на научен или медиен текст, резюме на съдържанието на откъс от изучен повествователен текст, заявление или CV.

Тестът по математика също ще включва задачи от 8-и до 10-и клас.

Изпитът по

чужд език ще

дава европейски

сертификат

на ученика, ако бъде издържан с повече от 60%, предвижда още методиката на образователното министерство. Какво точно ще е нивото на сертификата за владеене на чужд език обаче, ще зависи от конкретния резултат на всеки ученик.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции