ГЕРБ също предлагат: И при бърз съд убийци да получават доживотна присъда (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7640816 www.24chasa.bg
Правосъдният министър Данаил Кирилов и депутати от ГЕРБ представиха промените, внесени от партията.

Наказанието ще се намалява по преценка на съдията

Съкратеното съдебно следствие да остане като практика при умишлени убийства, тежки телесни повреди, блудство или изнасилване, но съдът да не бъде задължен да намали наказанието на провинилия се, защото си е признал. Такива промени внесоха от ГЕРБ в Наказателния и Наказателно- процесуалния кодекс в четвъртък.

Това е третата партия, която внася промени, свързани със съкратеното производство, след призива на “24 часа” тази правна институция да бъде променена. В началото на седмицата свои проекти за отмяна на съкратеното производство при убийства внесоха БСП и “Обединени патриоти”. През годините от страниците на вестника не един юрист е призовавал за отпадането му, защото то позволява срещу самопризнания извършители на зверски престъпления да получават по 30 г. затвор вместо до живот зад решетките.

В първия работен ден на парламента след ваканцията “24 часа” връчи и прокламация със заглавие “4 аргумента да няма съкратен процес при жестоки престъпления” на депутати, лидерите на партии и членовете на правната комисия.

“Предложените изменения са в две алинеи на чл. 58а. Когато е извършено умишлено убийство, тежка телесна повреда, блудство или изнасилване, пак може да се приложи институтът за редукция на наказанието. Това, което предлагаме, е в две посоки. Сега редукцията по закон е с 1/3 от наказанието, ние предлагаме тя да е с 1/5, но освен това казваме, че това не е императивно”, обясни правосъдният министър Данаил Кирилов. С тези промени съдът няма да е задължен да намали присъдата, ако виновният си е признал, както досега. И решението какво ще бъде наказанието, ще зависи от съдиите, а не изцяло от текстовете в кодекса.

Съдът ще определи тежестта и последиците на извършеното и тогава ще прецени дали е допустимо да има намаление на наказанието и ако е да, тя ще бъде не повече от 1/5 от размера, допълни Кирилов.

“В алинея втора, където се уреждат двете най-тежки наказания в нашата правна система - доживотен затвор без замяна и доживотен затвор, предлагаме аналогично решение - по преценка на съда може да се понижи степента на наказанието”, каза още министърът на правосъдието. Обясни, че така от “доживотен затвор без замяна” присъдата ще може да се заменя с “доживотен затвор” или от “доживотен затвор” на “лишаване от свобода от 20 до 30 г.”. Съдът отново обаче няма да е задължен да намали наказанието.

“Ще се вземе и становището на прокуратурата и то също ще има своята тежест в преценката на съда кое е обоснованото, ефективното и дължимото наказание за конкретното деяние”, допълни той.

Преди ГЕРБ предложения за промени в Наказателния и Наказателно- процесуалния кодекс внесоха и от БСП и “Обединени патриоти”. И двете партии искат премахване на бързата процедура при тежки престъпления, като социалистите дори предлагат законът да важи със задна дата. От ВМРО пък се осланят на текстовете отпреди 2006 г., когато съкратено съдебно производство не бе възможно, но освен при тежките престъпления такова не трябва да има и при такива, извършени в нетрезво състояние.

В интервю за “24 часа” кандидатът за главен прокурор и настоящ заместник на Сотир Цацаров Иван Гешев обясни своята позиция. Според него фактът, че съдът трябва да намали задължително наказанието, а прокурорско съгласие не се изисква, превръща съда в “своеобразен “нотариус”. Така според него се отнема съществена част от дискрецията на съда да определи наказанието в съответствие със събраните доказателства, като се придава незаслужено особено значение на направеното признание. Като решение на проблема Гешев също предлага процедурата да не се заличава изцяло, защото това би било крачка назад, а да се даде по-голяма възможност на съда да определи справедливо наказание.