Учени: Интензивният секс е виновен за преждевременната смърт на торбести животни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7641460 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Много интензивните сексуални контакти на миниатюрни торбести животни, които се срещат единствено в северозападната част на Австралия, са станали причина за преждевременната смърт на цяло поколение мъжки екземпляри от вида, заявиха учени, цитирани от Франс прес.

Специалисти по торбестите белки Dasykaluta rosamondae, които са с размерите на мишки и се срещат единстевено в областта Пилбара, уверяват, че интензивният секс потиска имунната система на мъжките екземпляри и води до увеличаване на смъртните случаи сред тях, предава БТА.

Женските се съвкупляват често и с различни мъжки екземпляри през размножителния сезон. "Това означава, че мъжкарите трябва да имат голямо количество сперма с добро качество, за да се справят с конкуренцията на другите мъжки екземпляри", заяви ръководителката на изследването Дженъвийв Хейс от университета на Западна Австралия.

Учените смятат, че става въпрос за рядък пример за един-единствен репродуктивен цикъл през целия живот. Следователно тези бозайници в редица случаи умират преди раждането на потомството им.

"Много мъжки екземпляри бяха уловени в рамките на изследването, но не и веднага след сезона на любовта - поясни Хейс. - Това навежда на мисълта, че мъжкарите умират след размножителния сезон."

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж загина, затрупан в изкоп в кюстендилското село Блажиево. 59-годишният работник е отстранявал авария във водопровода. Багер изкопал ров около 1,80 метра, за да достигне до спукалата се преди 3-4 дни тръба. При смяната й изкопът се свлича и затрупва намиращия се в него мъж. Колегите му се притичат на помощ, успяват да го разкопаят и извадят,

Шофьор на градския транспорт в София подарява бонбон при закупен билет от него. За милия жест разказва пътничка, която остава приятно изненадана. "Купувайки си билетче от автобус 72, шофьорът ме посреща с усмивка, казва ми "Добър вечер!" и с билетчето ми дава бонбонче!Трогната съм от този човек, защото повечето в сферата са намръщени,

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.