Газовият хъб “Балкан” тръгва с 5,7 млрд. куб. м газ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7642829 www.24chasa.bg
Компресорна станция "Странджа"

Търговията може да започне от 1 януари догодина

“Булгартрансгаз” преговаря с турската компания “Боташ” и с румънската “Трансгаз”, за да може от 1 януари 2020 г. 5,7 млрд. куб. м газ допълнително да влизат в България. Това каза за “24 часа” шефът на компанията Владимир Малинов. Следващата седмица предстоят преговори с “Боташ”. Точката на свързване на двете газови системи е Странджа - Малкочлар. Ако се подпише споразумение, ще може да бъдат транспортирани 11 млн. куб. м на ден втечнен природен газ от терминалите в Турция.

В момента у нас освен руския газ по трансбалканския газопровод има възможност за физически внос на 1,5 млрд. куб. м синьо гориво от Гърция при Кулата - Сидерокастро.

Износът през Румъния ще е с капацитет 3 млрд. куб. м на година.

Сега от Гърция от терминала за втечнен газ в Ревитуса може да се транспортират 1,5 млрд. куб. м на година, освен това е осигурен прекъсваем капацитет за още 0,5 млрд. куб. м. Ако се подпише споразумение с “Боташ” за 4 млрд., то в България търговци на газ ще могат да транспортират 5,7 млрд. на година, износът към Румъния, а оттам евентуално към Украйна може да е до 3 млрд., а за търговия у нас остават 2,7 млрд.

Ако всичко това приключи до края на тази година, от януари може да се даде старт на газовия хъб “Балкан” и да заработи газовата борса.

Малинов каза, че предстои разширението на хранилището в Чирен, където да се складира газ. А дотогава търговците могат да използват газови хранилища в Турция и Украйна. Оттам до България газът може да пристигне за един ден.

Шефът на “Булгартрансгаз” казва още, че е поел ангажимент до 2022 г. да бъде построен и интерконекторът със Сърбия, който е с капацитет 1,8 млрд. куб. м на година.

Всичко това няма нищо общо с продължението на “Турски поток” през България, който ние наричаме “Балкански поток”. Кога ще започне строителството му, ще стане ясно през октомври.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият национал Георги Пеев и половинката му Цветелина имаха повод за празник тези дни. Те отбелязаха две години от началото на връзката си. "Благодаря ти скъпи, че точно преди две години ме откри! Благодаря , че пристъпи към мен заговаряйки ме с най-зашеметяващата усмивка в света (на която, нямаше как да устоя)

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Докато милиони хора по света остават без работа и се чудят как ще живеят след коронавируса, семейство Дейвид и Виктория Бекъм вече знае как. И къде. В апартамент, струващ 25 милиона долара, разкрива "Сън". И всеки цент си струва! Жилището е с разгъната площ от над три декара и се намира на върха на най-новия и най-луксозен небостъргач в Маями