Индийската мисия "Чандраян-2" продължава работа въпреки загубата на спускаемия модул

https://www.24chasa.bg/novini/article/7643511 www.24chasa.bg
Кадър: Youtube/ IndiaTV

Индийската лунна мисия "Чандраян-2" ще продължи работата по изследване на естествения спътник на Земята въпреки загубата на спускаемия модул "Викрам", предаде ТАСС. Специалисти от Индийската организация за космически изследвания заявиха на пресконференция, че мисията не трябва да се смята за неудачна, защото орбиталният апарат ще продължи да функционра още почти година над Луната.

"Загубени са само 5 процента от мисията - спускаемият модул "Викрам" и луноходът "Прагиян", докато орбиталният апарат "Чандраян-2", който съставлява останалите 95 процента, успешно продължава да функционира в окололунна орбита", заяви представител на организацията пред телевизия Ен Ди Ти Ви.

Той поясни, че било планирано луноходът да функционира само 14 дни на лунната повърхност, докато орбиталният апарат ще изследва и заснема няколко месеца Луната. Освен това "Чандраян-2" ще може да направи снимки на загубения спускаем апарат и да ги изпрати на индийското космическо ведомство. Това ще даде възможност да се разбере какво се е случило със спускаемия модул, предаде БТА.

Специалистите отбелязаха, че Индия за пръв път се опита да извърши кацане на апарат на друго небесно тяло и че придобитият от страната опит при планирането на тази лунна експедиция ще бъде използван при подготовката на следващи мисии, включително до Марс.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж загина, затрупан в изкоп в кюстендилското село Блажиево. 59-годишният работник е отстранявал авария във водопровода. Багер изкопал ров около 1,80 метра, за да достигне до спукалата се преди 3-4 дни тръба. При смяната й изкопът се свлича и затрупва намиращия се в него мъж. Колегите му се притичат на помощ, успяват да го разкопаят и извадят,

Шофьор на градския транспорт в София подарява бонбон при закупен билет от него. За милия жест разказва пътничка, която остава приятно изненадана. "Купувайки си билетче от автобус 72, шофьорът ме посреща с усмивка, казва ми "Добър вечер!" и с билетчето ми дава бонбонче!Трогната съм от този човек, защото повечето в сферата са намръщени,

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.