Напрежение между Тръмп и ЕС, Brexit и заплахата от бежанците тревожат медиите през август

https://www.24chasa.bg/novini/article/7644025 www.24chasa.bg

В българските медии през август често излизат публикации, отразяваще напрежението в икономически план между американския президент Доналд Тръмп и лидерите на ЕС. Въпреки че някои от тях се срещнаха с президента на САЩ на срещата на Г-7 през август, напрежението между ЕС и САЩ не намалява.

Лари Кудлоу - шеф на Националния икономически съвет - заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не харесва факта, че ЕС умишлено или неволно манипулира еврото, като предизвиква поскъпването му. Кудлоу смята, че има забавяне на растежа на еврозоната и обвинява търговските бариери на ЕС за това.

Имайки предвид новоизбрания шеф на Европейската комисия, investor.bg публикува анализ, в които се казва, че "ЕС вече има нови лидери и това няма да е добра новина за технологичните компании в САЩ". В статията се посочва, че ЕК санкционира гигантски компании като Google и Apple за нарушаване на закона за съвместимост и сега разследва Amazon.

Анализът на Deutsche Welle, наречени "Тръмп знае как да раздели Меркел и Макрон", също разглежда напрегнатите дипломатически отношения между САЩ и ЕС. Американският президент тества разклатения германско-френски съюз и изглежда е наясно колко различни са интересите на двете най-мощни икономики в ЕС, пише анализаторът Михаела Вигел.

Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан също косвено критикува американския президент и войната, която той води с Иран. "Франция не се нуждае от разрешение за дипломатическите си ходове към Иран", заяви Дриан.

Икономическият експерт Аспарух Карастоянов анализира търговското напрежение между САЩ и ЕС. Той смята, че може да се очаква началото на икономическата война между ЕС и САЩ в автомобилния сектор. Той също така вярва, че ЕС ще насочи погледа си към Африка, за да компенсира икономическите загуби от търговската война със САЩ.

Германският външен министър Хайко Маас също изразява отрицателното си мнение относно политиката на Тръмп и предупреждава за възможните последици от неговата търговска политика. Маас публикува в Twitter, че Тръмп води протекционистка политика, която ще се отрази негативно на световната икономика.

Точно преди срещата на Г7 американският президент Доналд Тръмп заплашва Париж с по-големи мита за френския внос на вино. Той казва, че това е отговор на идеята на Франция да облага с данъци големите американски технологични компании.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отговаря на Тръмп и съобщава, че Брюксел ще отговори на митата, които Доналд Тръмп заплаши да наложи на европейските стоки. Той казва още, че ЕС не е започнал тази търговска борба, но е готов за нея.

Макрон и Тръмп имаха среща в Биариц на форума на Г-7 и обобщението от него беше класифицирано като победа за френския президент. "Макрон се е наложил над агресивния Тръмп по време на срещата на Г-7 ", е заглавието на анализ, публикуван във fakti.bg. Френският президент изненадващо кани иранския министър на външните работи на форума и провежда среща с него, което е дипломатически ход срещу президента на САЩ, който води търговска война с Иран.

ЕС и Великобритания се борят –

Brexit със или без сделка

Друга основна тема в медиите през август е напрежението между ЕС и Великобритания. Това не е толкова изненадващо, като се има предвид новият министър-председател на страната Борис Джонсън и предстоящия Brexit през октомври.

Материалът на Ройтерс, препубликуван от "Фокус", гласи, че повечето британци смятат, че премиерът Борис Джонсън трябва да изведе Великобритания от Европейския съюз "по всякакъв начин", дори ако това включва прекратяване на парламентарните дейности. Същият материал е публикуван и в btvnovinite.bg.

Британският премиер Борис Джонсън заявява, че сътрудничеството с ЕС е ужасно. Той смята, че Брюксел трябва да прави повече компромиси, за да избегне Brexit без сделка.

Съветникът по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън е в Лондон за среща с Борис Джонсън и изпраща съобщение, че Вашингтон ще помогне за спасението на Обединеното кралство след Brexit. Болтън заявява, че Brexit е печелившата стъпка за Лондон и когато това се случи, САЩ ще предложат търговски сделки на Лондон.

Преди срещата на Г-7 в Биариц британският премиер Борис Джонсън заявява, че след Brexit Лондон ще остане с водеща роля в световния бизнес. Той казва също на онези, които смятат, че големите дни на Великобритания ще свършат след този Brexit, че са напълно заблудени.

На форума в Биариц Джонсън директно атакува ЕС с изявлението, че Великобритания няма да плати цялата сума (39 милиарда паунда) в случай на Brexit без сделка. "Бихме могли да платим само 9 милиарда паунда на Брюксел, ако няма сделка Brexit", казва Джонсън. Той заявява, че Brexit ще се случи във всеки случай на 31 октомври.

Няколко дни по-късно Джонсън прави друг ултиматум към ЕС, този път той насочен към шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Сценарият без сделка ще бъде само решението на Обединеното кралство, но не и на ЕС", заяви Джонсън. Той заплашва ЕС, че няма вариант за сделка, ако съюзът не преразгледа обстоятелствата за граничния механизъм на Ирландия.

Несигурността на ЕС заради идващата

нова вълна от бежанци в Европа

В края на август все по-често в медиитесе появява важната тема в новини в България, която със сигурност ще бъде много силно обсъждана през следващите месеци в ЕС. Нова предстояща вълна бежанци заплашва Европа и това може да доведе до несигурност в алианса, който е изправен и пред икономически проблеми, имайки предвид Brexit и напрежението със САЩ.

В началото на август американският президент за първи път предупреждава Европа за възможни бежански проблеми в бъдеще. Доналд Тръмп предупреждава страните от ЕС да примат обратно граждани, които воюваха в Сирия за Ислямска държава. В противен случай заловените бойци ще бъдат освободени да се върнат в Европа, заплаши Тръмп.

"Разбийте се в оградата! Бежанците идват в Европа "е заглавието на статия, публикувана в fakti.bg в края на месеца. Около 100 мигранти от Африка успяха да влязат в испанския град Сеута. Тази бежанска вълна е първата, която се забелязва след повече от година, се казва в статията.

"Нова криза: само за ден около 600 бежанци от Турция идват в Гърция" е заглавието на статия в 24chasa.bg. Новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис предприема спешни действия заради кризата. Медиите съобщават, че ситуацията в бежански лагер на гръцкия остров Лесбос е хаотична - капацитетът на лагера е 3 000 души, но в момента има повече от 10 000 бежанци.