Адв. Марковски: Съкратеното съдебно следствие трябва да бъде премахнато за умишлените убийства

https://www.24chasa.bg/novini/article/7644116 www.24chasa.bg
Адвокат Марин Марковски Кадър: Би Ти Ви

"За нито един човек, който е загубил някой близък такава присъда не е справедлива, тъй като, ако трябва да сме точни, той ще излезе от затвора на възраст 50 години – възраст, в която съвсем спокойно може да причини нещо такова на мен, на моята дъщеря, на някой друг обикновен човек. Така погледнато присъдата определено не е справедлива", заяви Свилен Максимов пред Би Ти Ви, бившият съпруг на убитата в Русе Виктория Маринова. Повод за думите му стана осъденият за убийството ѝ Северин Красимиров, който получи 30 години затвор, след като се призна за виновен и поиска съкратен процес. Северин ще бъде на 51 години, когато излезе от на свобода.

По думите му с така разписаните текстове в Наказателния кодекс у близките на жертвите остава чувството, че извършилите престъплението имат повече права от тях: „Отново апелирам към законодателя – направете така щото пострадалите да имат повече права, те да почувстват, че са някои, те да почувстват вашата закрила, а не да чувстват за пореден път, че някой решава вместо тях”.

По темата говори и адвокат Марин Марковски. Според него във всички случаи, в които има умишлени убийства, не трябва да се допуска съкратено съдебно следствие: "Трябва да се премахне съкратеното съдебно следствие само за тези случаи, като съдията може да определи наказание. Следователно това, че не се намалява с 1/3 не лишава след самопризнание не лишава съда от възможността да отмери справедливо”.

"Наказанието е да превъзпита. Разбира се, то трябва да бъде справедливо. И второто много голямо значение на наказанието е – да предпази от хората, които носят вампирското начало в себе си или сатаната или лошия дух, както искате го наречете. Да предпази този вампир да не бъде сред спокойните обикновени хора", заяви Марковски.

"При всички случаи, когато има умишлени убийства не бива да се гледат по съкратената процедура", смята адвокатът. Според него, това обаче не бива да важи за всички престъпления. Той даде пример с един шокиращ случай от практика си. Жена убила мъжа си, който я тормозил жестоко години наред. "Накрая, милата, тя нямаше шанс", посочи Марковски. Тя опитала да хвърли тялото през балкона и да инсценира самоубийство, но то било твърде тежко и се върнало при нея. "Трябва да се премахне съкратеното производство само за тежките случаи", посочи Марковски. "Това, че не се намалява присъдата, не лишава съда от възможността да отмери справедливо", заяви той. "Мога да ви разкажа за един уникален български вампир – Момата, изнасилил и убил няколко души, който ми каза: „Ако знаех, че ще ми дадат доживотна присъда, нямаше да убивам". Следователно това е необходимо", посочи още той.

"Аз не поддържам разбирането че трябва да се избегне намаляването на присъдите с една трета за другите престъпления", добави адвокатът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят