“Портфейл” с 45 млрд. евро за Мария Габриел в Европейската комисия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7644607 www.24chasa.bg

Българката ще отговаря за образованието и културата, според неофициално разпределение на постовете

Ресорът на българския комисар Мария Габриел в новата Европейска комисия най-вероятно ще е “Образование и култура”. Това стана ясно, след като неофициално в Брюксел изтече информация за разпределението на ресорите в новата ЕК, което предлага избраната за неин председател Урсула фон дер Лайен.

Официалното представяне на новата ЕК и на разпределението на отговорностите в нея е насрочено за вторник.

Образованието е било един от обсъжданите ресори за България на разговорите на премиера Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен в София в края на август, потвърдиха за “24 часа” източници от българското правителство.

“В България виждам колко големи са инвестициите в университети, училища, в заплатите за учителите”, каза тогава Фон дер Лайен на брифинг с българския министър-председател. Това бе разтълкувано от наблюдатели като насочване какъв ще е новият български ресор. В досегашната Еврокомисия Габриел отговаряше за дигитализацията.

Ако сега тя получи образованието, най-видимата част от новия ресор ще е програмата за студентски обмен “Еразъм”. Освен това в него влизат и общи политики за развитие на културата, както и медиите и борбата с фалшивите новини. Според предварителния проект за нова многогодишна финансова рамка на ЕС, обявен още от комисията на Жан-Клод Юнкер, в портфейла на Габриел ще бъдат предвидени близо 15 млрд. евро. Те са по предвидената програма InvestEU. От тях 11,2 млрд. евро се предвижда да бъдат дадени за развитие на науката и иновациите според предварителните прогнози, още 4 млрд. евро са по програми за социални предприятия, образование и нови училища. Отделно само за програмата “Еразъм+” предложението е да бъдат предвидени 30 млрд. евро за периода 2021-2027 г., което е удвояване на бюджета ѝ спрямо сегашния бюджет на ЕС.

Комисарски пост, който да разполага с бюджет, бе едно от исканията на българския премиер Бойко Борисов още при определянето на кандидатите за четирите големи поста в ЕС - шеф на парламента, шеф на комисията, председател на съвета и върховен представител за външната политика. Тогава за поста на върховен представител се предлагаха българките Кристалина Георгиева и Мария Габриел. Борисов обаче обясни, че е отказал, защото иска еврокомисар с реални задачи и бюджет.

Премиерът показа и предпочитание за сегашния ресор на Габриел, но разширен с нови отговорности за киберсигурността. Дигиталните политики обаче ще са отговорност на един от двамата вицепрезиденти на ЕК - Маргрете Вестагер, става ясно от неофициално изтеклото разпределение на местата в новата ЕК.

Главна дирекция “Образование и култура”, която ще е подчинена на Габриел, обаче участва и в определянето на общи политики в дигиталната икономика. Като минус на ресора пък наблюдатели изтъкват, че начело на дирекцията стои главен директор, което я прави сравнително независима от ресорния комисар.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа