Близо 8 млн. лв. за плод и мляко в училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/7644658 www.24chasa.bg
По схемата може да се доставят пресни плодове и зеленчуци като ябълки, круши, праскови, сливи, грозде, банани, мандарини, портокали, домати, краставици, моркови.

Парите идват от ЕС, тази година са с над 1 млн. лв. повече 

Близо 8 млн. лв. ще бъдат дадени за тази учебна година за доставката на пресни плодове и мляко в детските градини и училищата. 2,593 млн. евро получава България от ЕС за плодове и 1,156 млн. евро за мляко и млечни продукти. Разпределението на бюджета е индикативно, освен това се ползва и допълнително национално финансиране.

В случай че има останали средства от предходните години, те се преразпределят между държавите членки, обясниха от земеделското министерство пред “24 часа”. Така сумата, която България ще ползва, е с близо 600 000 евро повече от тази за миналата година.

Подпомагането по схемата е до учебната 2022/2023 година включително, а прогнозният национален бюджет за целия период е 124,991 млн. лв.

Изискванията към продуктите не са изменяни. Доставят се само пресни плодове и зеленчуци като ябълки, круши, праскови, сливи, грозде, банани, мандарини, портокали, домати, краставици, моркови.

По млечната схема учениците получават кисело мляко, сирене и кашкавал, произведени по Българския държавен стандарт.

Схемата на ЕС за хранене в училищата има за цел да насърчава здравословния и балансиран режим чрез предлагането на плодове, зеленчуци и млечни продукти, както и чрез образователни програми в областта на селското стопанство и доброто хранене.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Борислав РАДОСЛАВОВ     Лекари вадят стомаха и далака й, топи се до 35 кг 35 килограма! До толкова се е стопила 35-годишната Силвия Климентова от Шумен в тежката битка с рака. Ужасът за многодетната майка започва с откриването на карцином на стомаха. За съжаление той е диагностициран твърде късно - вече в четвърти стадий

Голмайстор №1 на ЦСКА и "А" група Петър Жеков се присмя на новия член на елита ЦСКА 1948. Носителят на "Златната обувка" е против каквото и да е обединение с алтернативния "червен" клуб. В последните дни подобно мнение изразиха и други големи легенди на "армейците" като Димитър Пенев, Георги Велинов и Георги Илиев

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса