Учете детето да планира парите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7644733 www.24chasa.bg

Разговорите отрано помагат да се разбере стойността им

Запознаването със стойността на парите във възможно най-ранна възраст е един от добрите начини детето да се научи да пести. За това има различни методи, но първото е да може да разпознава различните монети и банкноти.

А след това вече може детето да плати в магазина само с предварително приготвена сума.

А след добро усвояване на смятането може да бъде научено да плаща малки сметки и да очаква ресто.

Следващата стъпка е възпитаването на пестеливост. Например ремонт на счупени вещи, а не покупка на нови. Честата смяна на уреди, мебели и дрехи също не е добър пример. Децата е добре да се учат да пазят вещите си, защото трудно ще се научи на пестеливост, ако често чува: “Няма значение, ще купим ново”. Вместо това, обяснявайте, че спестените пари за нова играчка може да се похарчат за други забавления.

Важно е приучаването на търпение, а не купуването веднага. Ако детето иска нещо по-голямо, обяснете му да направи списък с подаръци за рождения си ден или друг семеен празник.

Много родители избягват разговорите за пари. И децата може да останат с впечатление, че парите в дебитната или кредитната карта не свършват. Ако родителите изпаднат в по-тежка финансова ситуация, може да помолят детето да направи списък с разходи, които могат да бъдат временно орязани.

При пазаруване разговорите, в които се обяснява, че ако сега се купят определени неща, няма да има пари за други, по-важни, също помагат на детето да цени парите.

От началното училище за децата е добре да участват, а след това и сами да правят план за парите си. Нека изготвят списък с желания, да проверяват цени, да избират най-изгодните и да планирате заедно кога е време за покупката.

Дайте възможност на детето не само да говори, но и да управлява пари. Разбира се, като се започне с малка сума, която да се увеличава като бонус за добро стопанисване на личните финанси. Не е добра идея, ако то похарчи наведнъж седмичните си финанси, веднага да получи нови. Тъкмо обратното - трябва да осъзнае, че разточителството или неправилното боравене има цена. Няма нищо лошо в това някои дейности у дома да бъдат остойностени и да се получава възнаграждение за това. Така ще се направи връзката между полагането на някакви усилия и тяхното възмездяване.

Докато детето не започне да изкарва собствени средства и да се самоиздържа, е добре да бъде контролирано. Първо, защото още няма достатъчно финансови умения. Второ, защото е подложено на влиянието на улицата.

При банките и други компании има карти, чрез които може да се определят дневни и месечни лимити и да се проследяват всички плащания. Така родителите ще са наясно къде отиват парите на децата им.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца