Учете детето да планира парите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7644733 www.24chasa.bg

Разговорите отрано помагат да се разбере стойността им

Запознаването със стойността на парите във възможно най-ранна възраст е един от добрите начини детето да се научи да пести. За това има различни методи, но първото е да може да разпознава различните монети и банкноти.

Всичко, което трябва да знаете за:

А след това вече може детето да плати в магазина само с предварително приготвена сума.

А след добро усвояване на смятането може да бъде научено да плаща малки сметки и да очаква ресто.

Следващата стъпка е възпитаването на пестеливост. Например ремонт на счупени вещи, а не покупка на нови. Честата смяна на уреди, мебели и дрехи също не е добър пример. Децата е добре да се учат да пазят вещите си, защото трудно ще се научи на пестеливост, ако често чува: “Няма значение, ще купим ново”. Вместо това, обяснявайте, че спестените пари за нова играчка може да се похарчат за други забавления.

Важно е приучаването на търпение, а не купуването веднага. Ако детето иска нещо по-голямо, обяснете му да направи списък с подаръци за рождения си ден или друг семеен празник.

Много родители избягват разговорите за пари. И децата може да останат с впечатление, че парите в дебитната или кредитната карта не свършват. Ако родителите изпаднат в по-тежка финансова ситуация, може да помолят детето да направи списък с разходи, които могат да бъдат временно орязани.

При пазаруване разговорите, в които се обяснява, че ако сега се купят определени неща, няма да има пари за други, по-важни, също помагат на детето да цени парите.

От началното училище за децата е добре да участват, а след това и сами да правят план за парите си. Нека изготвят списък с желания, да проверяват цени, да избират най-изгодните и да планирате заедно кога е време за покупката.

Дайте възможност на детето не само да говори, но и да управлява пари. Разбира се, като се започне с малка сума, която да се увеличава като бонус за добро стопанисване на личните финанси. Не е добра идея, ако то похарчи наведнъж седмичните си финанси, веднага да получи нови. Тъкмо обратното - трябва да осъзнае, че разточителството или неправилното боравене има цена. Няма нищо лошо в това някои дейности у дома да бъдат остойностени и да се получава възнаграждение за това. Така ще се направи връзката между полагането на някакви усилия и тяхното възмездяване.

Докато детето не започне да изкарва собствени средства и да се самоиздържа, е добре да бъде контролирано. Първо, защото още няма достатъчно финансови умения. Второ, защото е подложено на влиянието на улицата.

При банките и други компании има карти, чрез които може да се определят дневни и месечни лимити и да се проследяват всички плащания. Така родителите ще са наясно къде отиват парите на децата им.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Неймар отново откри любовта. И никак не изненадващо отново в лицето на известна дама. Този път в плен на чара му падна красивата Наталия Барулич. Дамата е известна като бившата приятелка на колумбийската музикална звезда Малума. Тя е американски модел, певица и диджей. 27-годишната манекенка е била на кориците на редица известни списания като

Бившият национал на Англия Питър Крауч и съпругата му Аби Кланси едва не загинали по време на романтична разходка с лодка край бреговете на Сардиния. Това разкрива самият той в новата си автобиографична книга. Футболистът и половинката му изпаднали в ужасяваща борба на живот и смърт, за да освободят яхтата и да избегнат разбиването в назъбени

Отказалият се от футбола миналия месец бивш капитан на България Димитър Бербатов се изказа по адрес на анализаторите, които го описваха като муден и мързелив на терена. "Бях артист на терена - заяви той. - В началото не го осъзнавах, но за мен беше важно да правя нещо различно. Ако ме гледаш, със сигурност няма да заспиш или да смениш канала на