Водорасли в Тихия океан цъфнаха заради лава от вулкана Килауеа в Хавай

https://www.24chasa.bg/novini/article/7645403 www.24chasa.bg

Учени откриха връзка между вулкана Килауеа в Хавай и цъфтежа на водораслите, съобщи ЮПИ.

През лятото м.г. над 1 милиард тона лава от Килауеа се изляха в Тихия океан. Събитието само по себе си не излезе извън нормите, но когато изследваха спътникови снимки на вулканичното изригване, учените с изненада откриха второ "изригване", този път на водорасли край хавайския бряг.

Специалисти от университета на Хавай и Южнокалифорнийския университет извършиха изследване и откриха идеалните съставки, които са нужни за растежа на водораслите - повишено ниво на нитратите, желязо, фосфати. Учените знаеха, че лавата не е тор, който може да предизвика цъфтежа на водораслите.

"Нямаше причина да очакваме наблюдавания цъфтеж на водораслите - заяви геохимикът Сет Джон от Южнокалифорнийския университет. - Лавата не съдържа нитрати."

Предизвиканото от човешка дейност стимулиране на цъфтежа на водорасли обикновено е свързано с достигането на торове до морето.

Учените бяха наясно, че лавата не е предизвикала цъфтежа. "Когато водорасло расте, в редица случаи се изяжда от планктон. Единствената възможност да се стигне до подобен цъфтеж е да е бил нарушен балансът", поясниха от екипа.

След като анализираха последователността на събитията, учените заключиха, че внезапното изливане на лава е станало причина за издигане на маси вода от дълбините към повърхността. Парчета горещи разтопени скали са потънали в морските дълбини и са загрели студени маси вода, предизвиквайки издигането им на повърхността. Затоплените маси вода са донесли със себе си хранителни вещества, стимулирайки растежа на водораслите.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с