Водорасли в Тихия океан цъфнаха заради лава от вулкана Килауеа в Хавай

https://www.24chasa.bg/novini/article/7645403 www.24chasa.bg

Учени откриха връзка между вулкана Килауеа в Хавай и цъфтежа на водораслите, съобщи ЮПИ.

През лятото м.г. над 1 милиард тона лава от Килауеа се изляха в Тихия океан. Събитието само по себе си не излезе извън нормите, но когато изследваха спътникови снимки на вулканичното изригване, учените с изненада откриха второ "изригване", този път на водорасли край хавайския бряг.

Специалисти от университета на Хавай и Южнокалифорнийския университет извършиха изследване и откриха идеалните съставки, които са нужни за растежа на водораслите - повишено ниво на нитратите, желязо, фосфати. Учените знаеха, че лавата не е тор, който може да предизвика цъфтежа на водораслите.

"Нямаше причина да очакваме наблюдавания цъфтеж на водораслите - заяви геохимикът Сет Джон от Южнокалифорнийския университет. - Лавата не съдържа нитрати."

Предизвиканото от човешка дейност стимулиране на цъфтежа на водорасли обикновено е свързано с достигането на торове до морето.

Учените бяха наясно, че лавата не е предизвикала цъфтежа. "Когато водорасло расте, в редица случаи се изяжда от планктон. Единствената възможност да се стигне до подобен цъфтеж е да е бил нарушен балансът", поясниха от екипа.

След като анализираха последователността на събитията, учените заключиха, че внезапното изливане на лава е станало причина за издигане на маси вода от дълбините към повърхността. Парчета горещи разтопени скали са потънали в морските дълбини и са загрели студени маси вода, предизвиквайки издигането им на повърхността. Затоплените маси вода са донесли със себе си хранителни вещества, стимулирайки растежа на водораслите.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж загина, затрупан в изкоп в кюстендилското село Блажиево. 59-годишният работник е отстранявал авария във водопровода. Багер изкопал ров около 1,80 метра, за да достигне до спукалата се преди 3-4 дни тръба. При смяната й изкопът се свлича и затрупва намиращия се в него мъж. Колегите му се притичат на помощ, успяват да го разкопаят и извадят,

Шофьор на градския транспорт в София подарява бонбон при закупен билет от него. За милия жест разказва пътничка, която остава приятно изненадана. "Купувайки си билетче от автобус 72, шофьорът ме посреща с усмивка, казва ми "Добър вечер!" и с билетчето ми дава бонбонче!Трогната съм от този човек, защото повечето в сферата са намръщени,

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.