Напуснали учители се връщат заради високите заплати (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7646605 www.24chasa.bg
Министър Вълчев е разтревожен от недостига на учители. Вляво от него е кметът на Поморие Иван Алексиев, а зад него - шефката на просветния инспекторат в Бургас Виолета Илиева. СНИМКА: Елена Фотева

Напуснали учители се връщат заради високите заплати

4500 се пенсионират всяка година, за да няма срив в системата, трябвало да са наполовина по-малко

Търсят се педагози по химия, физика, математика

Тази година криза в образованието заради липса на учители няма да има заради увеличението на учителските възнаграждения, което дава резултат и преподаватели, които са напуснали системата, отново се връщат на работа като учители, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в Поморие.

Недостигът на преподаватели обаче остава сериозен проблем и ще се задълбочава в следващите 10 години, предупреди образователният министър.

Годишно се пенсионирали 4000-4500 души, а техният брой не може да се покрие от влизащи в системата млади учители.

“Младите хора, които постъпват, са 2/3 от тези, които навлизат в пенсионна възраст. За да няма срив, трябва да се пенсионират не повече от 2000-2500 годишно”, каза Вълчев.

По данни на МОН близо 3500 учители в пенсионна възраст продължавали да влизат в класните стаи. Вълчев обаче очаквал възрастовата структура на учителите да се балансира през следващите 10-15 години, но университетите трябвало да осигурят необходимите кадри.

Най-голям в момента е недостигът на учители по химия, физика, математика, по професионална подготовка. Сериозна нужда системата изпитвала и от инженери специалисти. Редовно се търсели преподаватели и по английски и информационни технологии, разказа образователният министър.

Вълчев припомни, че ще бъдат въведени допълнителни стипендии като стимул за студентите да учат педагогически специалности.

“Важно е не само да обезпечим количествения недостиг, но и да мотивираме по-добрите ученици да се включат в педагогическата професия. В инженерните направления също сме предвидили стипендии”, добави Красимир Вълчев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с