Напуснали учители се връщат заради високите заплати (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7646605 www.24chasa.bg
Министър Вълчев е разтревожен от недостига на учители. Вляво от него е кметът на Поморие Иван Алексиев, а зад него - шефката на просветния инспекторат в Бургас Виолета Илиева. СНИМКА: Елена Фотева

Напуснали учители се връщат заради високите заплати

4500 се пенсионират всяка година, за да няма срив в системата, трябвало да са наполовина по-малко

Търсят се педагози по химия, физика, математика

Тази година криза в образованието заради липса на учители няма да има заради увеличението на учителските възнаграждения, което дава резултат и преподаватели, които са напуснали системата, отново се връщат на работа като учители, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в Поморие.

Недостигът на преподаватели обаче остава сериозен проблем и ще се задълбочава в следващите 10 години, предупреди образователният министър.

Годишно се пенсионирали 4000-4500 души, а техният брой не може да се покрие от влизащи в системата млади учители.

“Младите хора, които постъпват, са 2/3 от тези, които навлизат в пенсионна възраст. За да няма срив, трябва да се пенсионират не повече от 2000-2500 годишно”, каза Вълчев.

По данни на МОН близо 3500 учители в пенсионна възраст продължавали да влизат в класните стаи. Вълчев обаче очаквал възрастовата структура на учителите да се балансира през следващите 10-15 години, но университетите трябвало да осигурят необходимите кадри.

Най-голям в момента е недостигът на учители по химия, физика, математика, по професионална подготовка. Сериозна нужда системата изпитвала и от инженери специалисти. Редовно се търсели преподаватели и по английски и информационни технологии, разказа образователният министър.

Вълчев припомни, че ще бъдат въведени допълнителни стипендии като стимул за студентите да учат педагогически специалности.

“Важно е не само да обезпечим количествения недостиг, но и да мотивираме по-добрите ученици да се включат в педагогическата професия. В инженерните направления също сме предвидили стипендии”, добави Красимир Вълчев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж загина, затрупан в изкоп в кюстендилското село Блажиево. 59-годишният работник е отстранявал авария във водопровода. Багер изкопал ров около 1,80 метра, за да достигне до спукалата се преди 3-4 дни тръба. При смяната й изкопът се свлича и затрупва намиращия се в него мъж. Колегите му се притичат на помощ, успяват да го разкопаят и извадят,

Шофьор на градския транспорт в София подарява бонбон при закупен билет от него. За милия жест разказва пътничка, която остава приятно изненадана. "Купувайки си билетче от автобус 72, шофьорът ме посреща с усмивка, казва ми "Добър вечер!" и с билетчето ми дава бонбонче!Трогната съм от този човек, защото повечето в сферата са намръщени,

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.