МЗ: Притесненията за недостиг на ваксини против грип през 2019 г. са неоснователни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7648171 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

В България имунизационният обхват с грипни ваксини е твърде нисък, като за периода 2013-2017 г. средният обхват в страната е едва 2,4 на 100 души (2,17 - 2,61 на сто), информират от пресцентъра на Министерството на здравеопазването, като обръщат внимание, че изчисленията са на базата извършени продажби, а не на реално приложени дози.

Поради изключително ниския обхват с ваксината Министерство на здравеопазването е разработило Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г., предаде БТА. 

Целева група на Националната програма са най-уязвимите - а именно лицата, навършили 65 г. Имунизацията срещу сезонен грип е особено важна за хората в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложнения намаляват до 60 процента, а смъртните случаи - с 80 на сто.

Целта за първата година от влизане в действие на Програмата е да се постигне 10 на сто имунизационен обхват, който да се повишава плавно всяка следваща година от действието на Програмата, като през 2022 г. той трябва да бъде 25 процента.

При имунизационен обхват през 2017 г. от 2,4 на сто за всички рискови групи, Министерството на здравеопазването смята, че притесненията за недостиг на ваксини против грип през 2019 г. са неоснователни.

Принципът, по който ще се поставят ваксини, ще бъде заложен в Указание за реда за предписване, отпускане, отчитане и заплащане на ваксините срещу сезонен грип, осигурявани по Националната програма, изготвено от МЗ и НЗОК. След влизането му в сила личните лекари ще могат да заявяват количества ваксини за лица от пациентската си листа, отговарящи на критериите. Съгласно проекта на Указанието срокът за извършване на имунизациите обхваща периода от 1 октомври до 31 декември т. г.

Всяка ваксина се поставя след преценка на здравословното състояние на лицето и липсата на противопоказания. Общопрактикуващият лекар е този, който познава пациентите си и и техните придружаващи заболявания. Той е и изпълнителят на Националната програма и има професионалната компетентност да препоръча имунизация с противогрипнаваксина.

МЗ ще извършва както периодични оценки и анализ на изпълнението на имунизациите при лицата от целевата група, така и годишни отчети за дейностите по програмата. При констатирана необходимост ще се търсят възможности за разширяване обхвата на програмата.

От здравното министерство припомнят, че имунизацията срещу грип е включена като препоръчителна съгласно Наредбата за имунизациите в Република България.

Препоръчва се всяка година на всички, навършили 65 години, както и на възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от някои хронични заболявания, живеещи в организирани колективи (специализирани институции за предоставяне на социални услуги, военни поделения, общежития и др.), хора с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.) или които могат да заразят високорискови пациенти.