От "Брикел" признаха: Изгорихме екпериментално 17 хиляди тона боклук

https://www.24chasa.bg/novini/article/7649889 www.24chasa.bg
Кметът на Гълъбово Николай Тонев /вляво/ и изпълнителният директор на ТЕЦ "Брикел" Янилин Павлов по време на срещата им с граждани от миньорския град днес. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Засега не е ясно дали експериментът с това гориво е успешен

Във времето между 28 юли и 21 август тази година с разрешение на компетентните органи експериментално изгорихме 17 хиляди тона RDF /неопасни битови отпадъци/ и почти двойно количество слама. Те бяха примесени с въглища. Това призна днес изпълнителният директор на ТЕЦ "Брикел" Янилин Павлов на среща с граждани на Гълъбово, недоволни от това, че с работата си централата замърсява въздуха в миньорския град. Сред присъстващите имаше и представители на екологичните организации "Грийнпийс" и "Земя завинаги", които обвиниха частното дружество, че изгаря внесени от чужбина отпадъци с неясен произход.

Експериментът се прави с цел търсене на алтернативно на въглищата гориво, но засега не е ясно дали той е успешен. В хода на работата станало ясно, че не може да се установи точно съставът на емисиите от комините на ТЕЦ-а, тъй като наличната апаратура не мери описните диоксини, които евентуално се отделят при горенето на отпадъци. С другите показатели нямало проблеми.

На срещата в Гълъбово днес дойдоха много млади хора.
На срещата в Гълъбово днес дойдоха много млади хора. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Гълъбовци обаче в последно време масово се оплакват, че въздухът, който дишат, е мръсен, дразнел гърлата и миришел на сяра. Наричат го екперимент със здравето на хората и са готови дори да поискат заради него оставката на екоминистър Нено Димов.

На площадката край
На площадката край "Брикел" сега са складирани около 7 хиляди тона балирана слама, стана ясно от срещата. СНИМКА: Ваньо Стоилов

От "Брикел" по собствено желание преустановили този експеримент, макар да имали разрешение за по-дълго време. От ТЕЦ-а обещават да купят апаратура, която мери и диоксини, и да я монтират в центъра на Гълъбово, където всички да следят състоянието на въздуха. Което подсказва намеренията им занапрад да продължат да горят отпадъци.

Неопасните битови отпадъци, складирани край
Неопасните битови отпадъци, складирани край "Брикел", били към 3500 тона. За гълъбовци техният произход е неизвестен. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Засега обаче ТЕЦ "Брикел" е спрян принудително от РИОСВ в Стара Загора на 9 септември т.г. точно с аргумента, че там използвали непозволено от комплексното им разрешително гориво, а при проверка на 3 септември върху една от лентите, която отвежда въглищата към котела за изгаряне, била открита биомаса. Тогава от централата казаха за "24 часа", че актът на РИОСВ съвпада с началото на плановия им ремонт, планиран месец по-рано. Сега тя има срок до 25 септември да отстрани констатираните нередности, включително и да премахне от площадките се сламата и битовите отпадъци. При разговора вчера стана ясно, че в близост до "Брикел", но на площадки, отдадени под наем на друга фирма, са складирани 7000 тона балирана слама и 3500 тона неопасни битови отпадъци, за които се твърди, че са докарани от чужбина. Не е ясно дали те ще бъдат премахнати от там.

От друга страна, бъдещето на ТЕЦ "Брикел" не е безразлично на Гълъбово, тъй като от работещите там около 1400 души поне 800 са от общината. Освен това централата осигурява на социалните, болничните и административните сгради в града, както и на множество частни абонати, евтино парно отопление, нейни са и тръбите на парното. Данъците от ТЕЦ-а формират съществена част от общинския бюджет.

В същото време община Гълъбово търси начин как да реши проблемите със собствените си отпадъци. Сега ги кара в регионалното депо край старозагорското село Ракитница, което се оказва скъпо удоволствие, тъй като е далече. Кметът на общината Николай Тонев потвърди, че е поръчал на италиански експерти да подготвят предпроектно проучване за изграждането в района на модерен, пето поколение, завод за преработка на неопасни битови отпадъци. Той би струвал около 180 милиона евро, но кандидати да инвестират от чужбина имало. В него на първо време можело да се преработват към 100 хиляди тона боклук.

"Запознах се с опита на Неапол и Милано, където има такива заводи. Това е бъдещето, защото загробването на отпадъците е вече отминал етап. В бъдещия завод ще могат да се преработват отпадъците и от съседни общини, а защо не и от внос, ако всичко отговаря на екозаконодателството ни", каза още Николай Тонев, който не е обявил официално дали ще се кандидатира за пети пореден кметски мандат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят Пламен Илиев може да пропусне и двубоя с Чехия утре, научи "България Днес". Той продължава да се оплаква от болки в бедрото. Стражът опита да тренира със съотборниците си на последното занимание преди контролата с Парагвай (0:1). Тигъра е изкарал само част от него, сподели човек от тима. В средата на тренировката отново е почувствал болки

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.