След Брекзит нашите студенти ще остават 2 години в Англия, за да търсят работа (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7650213 www.24chasa.bg
Студенти от Юнивърсити Колидж Лъндън празнуват с приятели и роднини дипломирането си на церемония в Саутбенк, Лондон. СНИМКА: РОЙТЕРС

Досега нямаха ограничение във времето за реализация на британския трудов пазар

Ако има Брекзит, българите, които следват в британски университети, ще могат да останат две години във Великобритания след завършването си, за да си търсят работа. Това става ясно от нова имиграционна система за чуждите студенти на Острова, обявена от вътрешното министерство в Лондон.

Досега за европейските младежи нямаше ограничения и те бяха третирани като английските си колеги. Плановете обаче са правата им да бъдат изравнени с тези на останалите чужденци, които в момента имат само 4 месеца, за да се реализират на британския трудов пазар.

Според премиера Борис Джонсън по-дългият срок ще даде възможност на завършилите да отключат своя потенциал и да започнат кариера в Обединеното кралство. И това решение е първа стъпка от плановете му за нова имиграционна система в страната, която гарантира, че

ще бъдат допускани

само образовани и

търсени специалисти,

а не хора, които ще са в тежест на социалната ѝ система.

Обявената промяна ще важи за студенти, които започват да следват от догодина. Дотогава се очаква да е ясно дали Великобритания ще напусне ЕС и при какви условия. Ако се стигне до сделка с Брюксел, плановете са да има 2-годишен преходен период, през който европейските студенти да продължат да се възползват от досегашните по-изгодни условия за следване в британски вузове. При Брекзит без споразумение обаче те ще бъдат лишени по-рано от тях. Представители на британското просветно министерство вече обявиха, че

таксите за европейски

студенти трябва да се

увеличат от учебната

2021/2022 г.

и да се изравнят с тези за останалите чужденци. В момента тарифата за европейците е еднаква с тази на британските им колеги, като максимум на година следването им може да струва 9250 паунда.

Ако загубят тази си привилегия, дължаща се на британското членство в ЕС, ще им трябват между 10 000 и 38 000 паунда годишно, колкото в момента плащат останалите чуждестранни студенти в Англия. И също като тях ще им е необходима виза.

Освен това те вече

няма да имат

право да получават

нисколихвени

студентски заеми,

благодарение на които много наши сънародници през последните години следват на Острова. Схемата е изключително благоприятна за европейските студенти, особено тези, идващи от страни с по-нисък жизнен стандарт, каквато е България. Британското правителство отпуска до 9000 паунда на човек годишно, които покриват напълно таксите за обучение. Отделно дава и пари за издръжка.

Заемите са при много ниска лихва и изплащането им започва, когато студентът завърши, тръгне на работа и стигне определен доход. За България той е 12 000 паунда годишно, а за Англия – 21 000.

Данните обаче показват, че европейските студенти на Острова са все по-малко. През миналата година в британски университети са се обучавали 450 000 чужденци, като две трети от тях са били от страни извън ЕС и им е била необходима виза, съобщава Би Би Си. От завършващите годишно между 170 000 и 185 000 от тях през миналата едва 6300 са сменили студентската си виза с такава за висококвалифицирани специалисти, което означава, че на тях им е била предложена

работа с годишно

заплащане от поне

20 800 паунда

Други 450 души са получили визи за особено търсени експерти, а около 40 000 студентски визи са били продължени, което означава, че притежателите им са останали още да учат в Обединеното кралство. За останалите около 100 000 няма надеждни данни дали са напуснали страната.

Затова от организацията “Мигрейшън уоч” обявиха, че новият по-дълъг срок за търсене на работа не е добро решение. “Това е неразумна стъпка, която вероятно ще доведе до това, че завършилите във Великобритания чужденци ще останат в страната само за да зареждат рафтовете в магазините. Нашите университети привличат рекорден брой чужди студенти. Така че няма нужда да се девалвира учебната виза, като се превърне в задна врата за намиране на работа в страната”, казва Алп Мехмет от организацията.