Критикуват ресора за защита на европейския начин на живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/7650228 www.24chasa.bg
Урсула фон дер Лайен се срещна с италианския премиер Джузепе Конте в Брюксел. СНИМКА: РОЙТЕРС

Полемика се разгоря около новия ресор “Защита на европейския начин на живот”, с който е натоварен гъркът Маргаритис Схинас и в който попада и свръхделикатният въпрос за миграцията, съобщи АФП. Гърция е на първа линия на притока на мигранти, а Схинас е предложен и за зам.-председател на новата ЕК.

“Нашият европейски начин на живот е да се придържаме здраво към нашите ценности. Красотата на достойнството на всяко човешко същество е една от най-големите ценности”, заяви Урсула фон дер Лайен, помолена да аргументира връзката между наименованието на ресора и миграционното досие.

Говорителят на “Амнести интернешънъл” Щефан Шиманович съзря използване на риториката на крайната десница в наименованието и навеждане на мисълта, че мигрантите застрашават европейския начин на живот.

Урсула: Да ударим

Тръмп с нови санкции

Да се засили търговският инструментариум срещу САЩ, призова новата председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, цитирана от европейската редакция на “Политико”. Германката натовари избрания от нея комисар по търговията Фил Хоган от Ирландия да развие нови средства за отговор срещу сили, които блокират системата за разрешаване на спорове в Световната търговска организация, а именно – САЩ.

“Искам да погледнете как можем да засилим нашия набор от инструменти за търговия - каза Фон дер Лайен пред Хоган. - Това трябва да включва надграждане на регламента на ЕС за изпълнение, за да ни позволи да използваме санкции, когато други приемат незаконни мерки и едновременно блокират процеса на уреждане на спорове на СТО.”

Урсула фон дер Лайен намекна за по-силов подход спрямо китайските субсидии.

В реч в Бундестага пък Ангела Меркел заяви, че сега ЕС трябва да се съсредоточи върху укрепването на вътрешните си връзки. Канцлерката посочи, че растящото съперничество между САЩ и Китай, “новата геостратегическа сила” на Русия, както и планираното напускане на съюза от Великобритания ще имат сериозни последици, за които ЕС трябва да се подготви.

Европейският съюз ще създаде

ново подразделение

по отбраната и Космоса,

за да помогне за финансирането, развитието и разполагането на въоръжени сили, заяви Урсула фон дер Лайен. ФранцузойкатаСилви Гулар е определена да отговаря за този ресор, предаде Ройтерс.

Създаването на генерална дирекция по отбраната в ЕК, което отдавна срещаше съпротива от Великобритания, е опит на избраната за нов председател на комисията Урсула фон дер Лайен да спре намаляването на влиянието на ЕС, подложен на силен натиск от САЩ да направи повече за своята сигурност.

“Европейският съюз никога няма да бъде военен съюз - каза Фон дер Лайен. - Но на държавите - членки на ЕС, е казвано много пъти, че общото снабдяване на техните въоръжени сили е от най-голяма важност.”

Фон дер Лайен, която беше министър на отбраната на Германия, каза, че тези планове ще бъдат от полза за НАТО, към който принадлежат много държави от ЕС , и добави: “НАТО винаги ще бъде наша колективна отбрана”.

Отбранителното подразделение ще надгражда върху подписан през 2017 г. военен договор на ЕС с цел интегриране на въоръжените сили чрез разработване на нови въоръжения и съдействане за бързо разполагане на войски.

САЩ подкрепят инициативата, но също така предупреждават да не бъдат изключвани американските компании от договори в отбраната.

Космосът също се превръща в област, в която ЕС иска да разработва технологии заедно като общност, особено след като Китай, Русия и САЩ разработват космически оръжия, които могат да неутрализират вражески ракети и системи за противовъздушна отбрана или да унищожават сателити.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кметът на София Йорданка Фандъкова отново припомни за забраната столичани да се разхождат в градини и паркове през уикенда заради ширещата се епидемия от COVID-19. Това бе и повод екипите на столичната полиция да засилят проверките в паркове и пешеходни зони. В събота полицаи предупреждаваха гражданите

Интересен начин да спрат съседите си да излизат си измислиха в столична кооперация. Ликът на шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски посрещаше всеки, който беше решил да излезне извън пределите на блока. Снимка: Забелязано в

Въпреки призивите на оперативния кризисен щаб всички да си останат по домовете и през днешния ден много столичани решиха да използват благоприятната прогноза и да излезнат на чист въздух. Полицията беше поставила патрули на възлови места в столицата, където по принцип има струпване на хора, а полицаите се опитваха всячески да накарат хората