Български ученици в борба за 62 000 евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7650278 www.24chasa.bg

Дават четири първи награди по 7000 евро на бъдещите изследователи и иноватори

Ще се състезават със 150 деца от 37 страни от Европа, Китай, САЩ, Русия и Канада

Трима български ученици- Андрей, Звездин и Николай, ще се борят за награден фонд от 62 хил. евро в конкуренцията на над 150 участници на престижния Европейски конкурс за млади учени (EUCYS) в София. От 13 до 18 септември ще бъдат представени над 100 иновативни проекта на 150 деца от 37 страни, включително Канада, Китай, Русия, САЩ и Южна Корея. 

“Това е 31-ото издание на състезанието, като България ще бъде домакин за първи път. Натрупахме много опит по време на нашето председателство на Съвета на ЕС и благодарение на това убедихме Европейската комисия, че можем да се справим. С това домакинство на най-големия европейски конкурс за млади учени ще промотираме България и ще докажем на нашите партньори, че страната ни може да бъде културен, туристически и образователен център”, обясни заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

Идеята на форума е да представи младите таланти, бъдещите изследователи и иноватори. Той е на панаирен принцип и всеки може да се запознае с уменията, идеите, творчеството и креативността им. Всички участници са на възраст между 14 и 20 г.

Ще бъдат присъдени 4 първи награди по 7000 евро. Вторите ще са по 5000 евро, а за третите места - 3500 евро.

Проектите ще се оценяват от 20 топ учени. 

На 16 септември 09:30 до 16:00 часа в Интер Експо Център всеки ще може безплатно да посети конкурса, за да разгледа щандовете

на младите изследователи и техните проекти.

Дори да не успеят да грабнат наградите, проектите имат шанс да бъдат забелязани от Европейското патентно ведомство. 

“Преди години Славея от Севлиево бе разработила идеен проект, с който глухите да слушат музика. За да го докаже, използва балони, с които те могат да усещат трептенията и мелодията чрез допир. Тя беше разработила проекта със симфония на Моцарт и получи наградата на Европейския патентен офис за стаж”, даде пример заместник-министърката.

Звездин създава платформа, с която всеки може да си направи изкуствен интелект

Автоматизирано създаване на изкуствен интелект без човешка намеса е проектът, с който се надява да спечели състезанието Звездин Бесарабов.

“Сега подобни системи се създават изключително трудно от много експерти и не са достъпни за по-малки компании и учени, които все пак искат да се възползват от мощта на такива технологии”, разказва младият учен, който тази година завърши НПМГ. Затова Звездин залага на мрежа от компютри, които без човешка намеса да създадат изкуствен интелект. Идеята идва миналата година след работа с научния му ръководител Тодор Колев.

Този изкуствен интелект може да се използва във всякакви сфери. С него може колата да се управлява сама, да се търгуват акции на борсата. Изкуственият интелект може да се използва и за диагностика на заболявания чрез снимково разпознаване. Тази разработка формира основата на иновативния стартъп ScyNet, който цели да я внедри в практиката като създаде отворена платформа за автоматизирано създаване на изкуствен интелект. Чрез нея учените и по-малките институции и частни организации могат да получат достъп до най-модерния изкуствен интелект. 

“През последните 4 г. се занимавам по-задълбочено с различни научни разработки. Правил съм печатни платки, машини за ръкопис, изкуствен интелект, който прогнозира пазара”, разказва за интересите си Звездин.

За него образованието е много важно. Той подготви предложение за промяна в гимназиалната система и го изпрати на образователния министър Красимир Вълчев.

“Надявам се скоро да бъде прието и училището да бъде малко по-приветливо. Идеята е, че ако ученик има интерес в някаква сфера – например информатика или математика, добър е в нея и постига резултати на състезания, може да подаде молба до директора да бъде освободен от тези часове”, обясни предложението си момчето.

Звездин е приет в University College London, но смята да се върне в България и да помогне за развитието на образованието. “Има твърде много незабелязан потенциал за развитие в страната - от подкрепящи институции до частни инициативи - и трябва да подобрим средата, която позволява на моите връстници да се запознаят и възползват от това”, разказва момчето.

Извън науката Звездин обича да кара планинско колело, кънки на лед и да композира на пиано.

Андрей създава програма, която познава възрастта на човека по черепа

Компютърен алгоритъм, който да датира човешката възраст по черепа, е проектът на Андрей Гиздов, с който се надява да спечели състезанието.

“Краниалните шевове се използват за датиране на човешката възрастта открай време. В продължение на много години субективната оценка на простото око е била решаващият фактор при правенето на предсказания за възрастта, като в повечето случаи, не особено точни”, обяснява идеята си Андрей. 

С помощта на машинно обучение и компютърни алгоритми се постигна по-прецизен модел за датиране на човешката възраст на базата на краниалните шевове в черепа.

Идеята му може да се приложи в археологията, антропологията, криминологията.

Андрей е на индивидуално обучение в НПМГ, като в 10-и клас е избран за пълна стипендия в английско училище и така има двойно образование.

“Винаги съм се занимавал с компютри, а в 6-и клас направих космическа игра за клуб по астрономия”, обяснява момчето. През следващата година печели награда и за проекта си за совалката “Атлантис”. Прави я от подръчни материали - стиропор, лепило, спрейове, салфетки и боя.

Андрей е почитател на спорта и здравословния живот. Тренира фитнес, бадминтон, плуване и ски. “Обичам да се занимавам и с музика и бийтбокс”, допълва Андрей. Финалист е на UK Beatbox Battle, който ще се проведе през ноември.

Алгоритъмът на Николай разпознава клетките в мозъка

Фенотипизиране на мозъчните клетки посредством ненадзиравано машинно обучение. С този сложен на пръв поглед проект Николай Пашов ще се бори за голямата награда в конкурса. Всъщност идеята му е да разпознава с алгоритъм клетките в мозъка.

Идеята се ражда през миналата година, когато той е в Масачузетския технологичен институт. В една от лабораториите му дават база данни със снимки на мозъка, които са направени с различни химикали, така че да се виждат отделните клетки. Неговата задача е да направи алгоритъм за изкуствен интелект, които да разпознава различните клетки на мозъка. Сега доразвива идеята си и автоматизира още повече процеса, така че човешката намеса да е минимална. 

Неговият проект може да се използва в най-различни сфери и дори в компютърните игри. “Може да се следи и как клетките реагират помежду си и така да се събира информация за емоции и различни заболявания”, обяснява Николай, който през тази година завърши 91 НЕГ “Проф. К. Гълъбов”.

“От IX клас се занимавам с програмиране, защото е забавно, а и има неограничени възможности”, разказва той. Един от проектите му е оптичен кардиограф. Прави опит да създаде и устройство за 3D сканиране.

Харесва планинското колоездене, трекинг, футбол, фитнес, китара, компютърни игри.1 месец е бил на трекинг в Скандинавия с палатка, а на автостоп е минал 4000-5000 км.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Треньорът на "Левски" Петър Хубчев от години е определян като върл почитател на дефанзивния футбол. Фактите показват друго, откакто е начело на "сините". Футболистите му имат най-добрата голова разлика в Първа лига "+13". В деветте кръга досега те са отбелязали 20 попадения. Получили са 7. Единственият отбор, който се е разписвал повече пъти,

Футболният национал Георги Костадинов показа доста лош вкус при посещението си в прочутия музей Ермитаж в Санкт Петербург. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) се показа край някои от най-ценните произведения на изкуството в света с опърпани дънки, сиутшърт "Долче и Габана" и маратонки. За да бъде контрастът пълен,

Сексапилната родна тенисистка Юлия Стаматова показа секси цепка на дупето. Тя отвори "касичката" на обяд, след като преди това направи преход в планината. Стаматова катери баирите по Витоша, преди да заснеме поредната си порция снимки. Тенисистката се слави като една най-красивите в спорта, но за съжаление успехите й на корта не са големи.