Освобождават честоти за 5G у нас. Операторите готови да инвестират, акоцената им е ниска и има достатъчно капацитет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7650307 www.24chasa.bg
В началото на юли А1 пусна първата базова 5G станция в България.

КРС ще ги разпределя, започват преговори каква ще е цената им

Старт на услугите се очаква през 2020 г.

Новата технология дава супербърз интернет, виртуална реалност, автономни автомобили

Правителството реши да освободи радиочестотен спектър за изграждането на 5G мрежи на заседанието си в сряда.

Следващата стъпка е Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да предостави на мобилните оператори честоти в обхват 700 MHz и радиочестотна лента 24.25-27.5 GHz, които трябва да осигурят висока скорост на обмен на данни при пълно покритие на страната по територия, а не само по население.

От Министерския съвет припомнят, че промените са в съответсвие на ангажиментите, които България е поела към решение на Европейския парламент.

И трите оператора - “Виваком”, А1 и “Теленор”, вече обявиха, че имат интерес към развитието на технологията в България. Компаниите започнаха и тестове на различни услуги чрез 5G у нас.

В сряда от “Теленор” коментираха, че в момента има обществени консултации за намаляване на цените на честотите за новата технология. От оператора били готови да инвестират в закупуването на честоти, ако се постигнат подходящите икономически стимули.

От компанията посочват още, че за развитието на телекомуникационния пазар в страната от телекомуникационния бизнес очакват и освобождаване на честотите в сектора на 800 MHz и намаляването на цената.

По неофициална информация преговори между операторите и КРС за цената на честотите ще започнат още до края на тази седмица. Очакванията са, че мрежи с новата технология може да стартира през следващата година, като първо ще се ползват в големите градове, а постепенно ще се разширява покритието им.

5G мрежата дава супербърз мобилен достъп и фиксирани услуги като телевизия и интернет. Предоставя и виртуална и добавена реалност, гледане от мобилно устройство на cпopтни cъбития, кoнцepти, игри в реално време. Надеждната комуникация с малко закъснение позволява дистанционна диагностика и интервенции, безопасно движение на автономните автомобили, управлението на промишлени съоръжения с помощта на индустриални роботи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят Пламен Илиев може да пропусне и двубоя с Чехия утре, научи "България Днес". Той продължава да се оплаква от болки в бедрото. Стражът опита да тренира със съотборниците си на последното занимание преди контролата с Парагвай (0:1). Тигъра е изкарал само част от него, сподели човек от тима. В средата на тренировката отново е почувствал болки

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.