Търсят контакти на Малинов в службите за сигурност в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7650343 www.24chasa.bg

l Засега обвиняем за шпионаж е само шефът на “Русофили”, възможно е към него да привлекат и други

l Решетников се сбогува с България във фейсбук

Разследването на шпионския скандал продължава с издирване на контакти на Николай Малинов с представители на българските служби за сигурност, научи “24 часа” от два независими източника. От прокуратурата неофициално нито отричат, нито потвърждават това. Засега обвиняем по делото е само председателят на Националното движение “Русофили”, но не е изключено по-късно да бъдат привлечени към наказателна отговорност и други лица, твърди запознат с хода на разследването.

По време на обиските на 9 септември са намерени документи с информация, която Малинов е давал на две организации в Русия - Руският институт за стратегически изследвания, когато директор там е бил Леонид Решетников, и на “Двуглав орел”, основана и управлявана от Константин Малофеев. (Кои са те - виж долу.) Разследващите обявиха още във вторник, че

Малинов е

споделял

с руснаците класифицирана информация.

Той няма как да има такава, защото последният му работен ден като депутат е на 5 август 2014 г., а повечето от справките му към РИСИ и “Двуглав орел” са след тази дата.

В 41-ото народно събрание Николай Малинов е член на комисиите по енергетика и външна политика, както и председател на групата за приятелство с Русия.

“Квалификацията “шпионин” в личен план е много обидна”, каза Малинов пред БиТиВи в сряда. Категоричен е, че се е занимавал със стратегии, а не с бизнес дела и че

не е

престъпление

да правиш бизнес

проекти и партия

“Мога да кажа по какъв начин съм получавал пари от Русия. Например, когато бях издател на в.“Дума”, за публикации на “Российская газета” съм получавал пари и съм си плащал данъците. Няма нещо, което да не е оформено с договори и да не е минало поне три данъчни проверки”, каза още бившият депутат.

В сряда Леонид Решетников изрази мнение по скандала във фейсбук.

“10 г. забрана за влизана - това е много, вероятно няма да доживея. Не съжалявам за нищо. Десетилетията, свързани с България, бяха щастливи в моя живот. В моя дом често звучеше българска реч, български песни, на масата е имало баница и гювеч.

Цялото ми

голямо

семейство

станаха

българофили:

и дъщерите ми, и зетьовете ми, и внуците - всичките 11 души, не, 10. Малкият Миша още не е българофил. Може и да стане, въпреки че днес започвам да се съмнявам”, пише Решетников, а в коментарите получава подкрепа и от руснаци, и от българи.

Решетников учи в България до 1974 г., след това става разузнавач в КГБ

72-годишният Леонид Решетников е свързан с България още от 1971 г. Тогава той пристига у нас, за да учи аспирантура в Софийския университет. Дисертацията му е на тема “Участието на българските политически емигранти в строителството на социализма в Съветския съюз от 1921 до 1941 г.” Иначе е роден в Източна Германия. 

След като защитава докторантурата си в България, Решетников се връща в СССР и 2 г. работи в Академията на науките. Става разузнавач в КГБ през 1976 г. Продължава да идва у нас, където има много приятели. В КГБ гради кариера до 2009 г., когато се пенсионира като генерал-лейтенант в аналитичното звено на службата. Веднага след това е назначен от президента Владимир Путин за директор на Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ). Според прокуратурата точно тази организация е сключвала договори с дружества под контрола на Николай Малинов в България.

Решетников е освободен от поста на 2 ноември 2016 г. и на негово място идва шефът на външното разузнаване Михаил Фрадков. Няколко месеца по-рано, през юни, Решетников участва във форум на управляващата “Единна Русия”, на който гости са шефът на НД “Русофили" Николай Малинов, който вече е напуснал БСП, и соцлидерката Корнелия Нинова. Две седмици по-късно Малинов от името на РИСИ с директор Решетников възлага социологическо изследване на българската агенциия “Джи Консултинг” на Живко Георгиев. Резултатите от него са нарастваща подкрепа за Русия, а 67% заявяват, че България и Руската федерация трябва да имат приятелски отношения. В изследването е очертан и профилът на бъдещия президент, който съвпада с този на Румен Радев. Малко по-късно той напуска армията и става независим кандидат за държавен глава с подкрепата на БСП.

Преди това обаче Решетников отново е в България и се среща с лидера на БСП Корнелия Нинова. Самият Решетников разказа за това по-късно и оттогава с Нинова не си говорят. Оказа се, че срещата е организирана от президента на “Славия" Венцислав Стефанов, а на нея Нинова е информирала Решетников за кандидата на БСП за президентските избори Румен Радев.

След като напуска РИСИ, Леонид Решетников оглавява движението “Двуглав орел”, финансирано от бизнесмена Константин Малофеев. Малофеев има и телевизия “Царьград”, където генералът от резерва и негов приятел е в Надзорния съвет.

Решетников продължава да идва в България. Дава и няколко интервюта. Определя себе си като пенсионер и винаги е отричал влиянието на руските тайни служби върху политиката у нас.

Милиардерът Малофеев - бизнесмен, политик и благодетел

Руският милиардер Константин Малофеев стана известен в България през 2014 г., когато името му беше замесено с конфликта в Източна Украйна. 40-годишният тогава богаташ получи забрана да влиза в ЕС и активите му в Европа бяха запорирани, защото е уличен, че помага на сепаратистите, които са на страната на Русия в конфликта за Крим. Малко след това се запознава с председателя на Национално движение “Русофили” Николай Малинов. Според прокуратурата двамата заедно с Решетников и Цветан Василев са направили схема, по която активи на КТБ да минат под контрола на Малофеев. Става дума за “Виваком”, “Дунарит”, “Авионамс” и ТВ 7. По публични признания на Малофеев Николай Малинов го е запознал с Цветан Василев. Името на милиардера нашумя отново в България през 2015 г., когато беше направен опит активи на КТБ да се прехвърлят на белгиеца Пиер Луврие. 

Иначе Малофеев е юрист, инвеститор и политик, близък до Владимир Путин и до Руската православна църква. Основател е на инвестиционния фонд Marshall Capital Partners.

Роден е в семейство на интелектуалци на 3 юли 1974 г. Завършва право в държавния университет в Москва през 1996 г. Започва работа в инвестиционната компания “Ренесанс капитал", а 2 г. по-късно става брокер в кантората “Реджънт Юропиън Секюритис”. От 2001 до 2005 г. е на ръководни позиции в други две големи компании за инвестиции и финанси в Русия.

През 2005 г. Малофеев става съучредител на инвестиционния фонд Marshall Capital Partners, който по-късно е преименуван на “МарКап Инвестментс Груп Лимитед”. И до днес е председател на съвета на директорите.

През 2011 г. е назначен в съвета на директорите на “Ростелеком" и на голяма организация за безопасен интернет.

През 2012 г. се кандидатира за депутат в Смоленска област. Политическата му кариера започва със скандал. В прокуратурата е получен сигнал, че купува гласове. В офисите му нахлуват следователи. Той става депутат, а обвиненията за купуване на гласове са свалени през 2016 г. Година по-рано основава и телевизията си “Царьград". През 2017 г. в ръководството влиза и Леонид Решетников, когато вече е освободен от поста на директор на РИСИ.

“Русофили” събира политици от всички партии, Малинов е председател от 10 г.

Европа е по-силна с Русия. Под това мото премина националният събор на русофилите в България точно преди 1 г., когато до яз. “Копринка” край Казанлък се събраха 16 хил. души. Всяка година на 14 септември там се организира съборът, който ще се проведе и тази година въпреки шпионския скандал.

Националното движение “Русофили” е най-голямата неправителствена организация в България с над 37 000 членове и 250 организации в страната. Както учредителите му казват, движението е създадено през 2003 г., една от най-трудните за русофилството години.

 Истинският подем на организацията обаче започва след 2009 г., когато Николай Малинов е избран за председател. С контактите си в Русия и активна работа той успява да възроди русофилството в България. В интервюта за “24 часа” е заявявал, че националното движение е надпартийно, а членовете и симпатизантите са обединени от любовта си към руския народ, традиции и култура.

През 2017 г. членове на ръководството разпространиха в интернет писмо, в което обвиняват Малинов, че взема решенията еднолично. Тогава той свика заседание на Общото събрание, което се проведе в хотел “Москва”, за да иска вот на доверие. И го получи с 213 “за” срещу 71 “против”. Така остана начело на НД “Русофили”.

Малинов има 6-има заместници. Сред тях са кметицата на ГЕРБ в Казанлък Галина Стоянова и депутатът от “Атака” проф. Станислав Станилов. Член на Изпълнителното бюро е народният представител от БСП Александър Симов. Сред членовете на националния съвет личат имената на колегата му в червената парламентарна група Петър Кънев, кмета на Плевен Георг Спартански, избран с подкрепата на Реформаторския блок, както и много други бивши и настоящи политици от различни политически партии. За съборите на русофилите приветствия всяка година изпращат премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и патриарх Неофит. Приятел на организацията и чест гост на културните събития, организирани от НД “Русофили”, е зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

5 дни преди ареста на Николай Малинов от движението разпространиха позиция срещу тази на МВнР, в която се казва, че Червената армия е окупирала България.

“В 140-годишната история на България след Освобождението подобен антируски документ, подготвен и оповестен от държавна институция, не се е появявал. Тонът на написаното е враждебен, крайно подигравателен и неоправдано надменен, издаващ ниската политическа култура на своите автори”, пише в позицията на НД “Русофили”. Иначе организацията е инициатор на десетки детски конкурси за песни, танци и русинки, възстановява и гради паметници, отбелязва дати от историята на отношенията между България и Русия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г