"Независимая газета": Борбата с тероризма в Русия "все още куца"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7650594 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

"Независимо от повсеместното "затягане на гайките" в Русия, борбата с тероризма в страната "все още куца", констатира "Независимая газета" по повод годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ и руския Ден на солидарност в борбата с тероризма - 3 септември. През септември 2004 г. по време на заложническа криза в училището в Беслан, Северна Осетия, загинаха 334 души, включително 186 деца, припомня вестникът, цитиран от БТА.

Русия редовно въвежда по-строги закони срещу престъпността и тероризма, но в страната се извършват най-много терористични престъпления от всички страни в постсъветското пространство, сочи сравнителен анализ. От общо 2100 такива деяния, регистрирани в ОНД през 2018 г., 1600 се падат на Русия. От години този показател бележи отрицателна динамика - този път Русия бележи годишен спад с 10,3 на сто. Всяко второ подобно престъпление е свързано с организиране или членство в терористични организации и незаконни въоръжени формирования. Повечето от тях са извършени в чужбина, във връзка със сирийския конфликт, посочва всекидневникът.

От общо 31 терористични атентата само един е осъществен изцяло - в северния град Архангелск. За такива престъпления са осъдени 562 души, 476 от които са изпратени в лагер. По данни на Федералната служба за изпълнение на наказания към началото на 2019 г. присъди за участие в банди са излежавали 515 души, за атентати - 232, а за въвличане в терористични престъпления - 164. Сред осъдените за тероризъм е имало 117 чужденци.

Федералната служба за сигурност и вътрешното министерство не допуснаха миналата година в Русия над 10 000 заподозрени в терористична и екстремистка дейност, а над 60 руски и чужди граждани не бяха пуснати да заминат в зоната на въоръжени конфликти в Близкия изток. "Освен това успяхме да склоним 18 души към отказ от терористична дейност и да блокираме над 47 000 интернет ресурса, пропагандиращи дейността на международни терористични оранизации", заяви Игор Кулагин от Националния антитерористичен комитет, цитиран от "Независимая газета".

Руската Генерална прокуратура е регистрирала през 2018 г. 164 400 нарушения на антитерористичното законодателство (с 20 на сто повече от предходната година), 1700 наказателно-процесуални нарушения във връзка със сигнали за тероризъм (годишен ръст със 110,5 процента) и 7200 правонарушения в дейността на следствието и полицията в тази сфера.

Заплахата за света от страна на международния тероризъм отслабва - така смятат над една трета от 1600 участници в августовско допитване на руската служба ВЦИОМ. Всеки втори анкетиран (53 на сто) е убеден, че е малко вероятно жители на Русия да бъдат атакувани от терористи, а 18 на сто смятат, че терористичната заплаха идва от организацията "Ислямска държава" и други радикални групировки. Повечето запитани все още вярват, че властите могат да ги защитят от терористични атентати, сочи проучването на социолозите, цитирано от "Независимая газета".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца