Доклад: ЕС няма достатъчно отбранителни способности спрямо поставените цели

https://www.24chasa.bg/novini/article/7651394 www.24chasa.bg
Сградата на Европейската сметна палата Снимка: eca.europa.eu

Равнището на военните способности и сътрудничеството не отговарят на новите цели на ЕС в областта на отбраната. Това се посочва в доклад на Европейската сметна палата.

Необходимо е свързаност между дейностите на ЕС в областта на отбраната и сигурността. Един от най-належащите въпроси е дали ЕС ще може да допълва НАТО и да избегне припокриването на дейности, се посочва в документа, цитиран от БТА.

Държавите в ЕС запазват водещата си роля в европейска отбрана. Скорошните международни събития, наред с причини от икономическо и промишлено естество, дадоха нов тласък на сътрудничеството в областта на европейската отбрана. Европейската комисия предложи значително увеличаване на средствата за отбрана и външна сигурност - 22,5 млрд. евро до 2027 г., сравнено с 2,8 млрд. евро за срока 2014-2020 година, отчита палатата.

В доклада се отбелязва, че има опасност да не бъде въведен подходящ надзор над увеличените отбранителни разходи на ЕС. Отбраната е в основата на националния суверенитет. Съществуват явни стратегически различия между държавите от ЕС във вижданията за заплахата за сигурността и ролята на Общността в отбраната. Държавите имат различни правила за участие и много несъвпадащи възгледи за използването на военна сила. Някои понятия като "стратегическа самостоятелност" или "европейска войска" се използват в широк и неясен смисъл, пояснява палатата.

Много е важно да се осигури последователност на инициативите на ЕС и полезните взаимодействия в областта на отбраната и сигурността. Това важи с особена сила за НАТО, тъй като за 22 държави от ЕС тази организация остава основната рамка за съвместна отбрана. Един от най-належащите въпроси е дали ЕС ще може да допълва НАТО и по този начин да се избегне припокриване с дейността на алианса, посочва палатата.

По отношение на готовността съществува очевидна разлика между това, което се очаква от държавите в ЕС и това, за което те могат да се договорят и да постигнат. Военната готовност в ЕС страда от намаляването на средствата за отбрана в националните бюджети през последните години. Наблюдава се голямо припокриване и разпокъсване, пише в доклада. Липсват общи технически изисквания, което пречи на съвместимостта на различните въоръжени сили в Европа. Военните способности на държавите в ЕС не отговарят на европейските военни цели и за преодоляването на тези разлики ще бъдат необходими стотици милиарди евро, ако Европа трябва да се отбранява сама, без външна помощ.

Оттеглянето на Великобритания от ЕС допълнително ще влоши това, тъй като тази държава е най-големият източник на средства за отбрана с близо една четвърт от общите разходи на държавите в ЕС, се отбелязва в документа.

Палатата препоръчва подобряване на отбранителното планиране в ЕС, участие на държавите, въвеждане на управление и отчетност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с