ЕС е инвестирал 13 милиарда евро в Сърбия за 8 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7651433 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Германската фондация Bertelsman публикува проучване, озаглавено „Колко е инвестирал Западът по новия път на коприната на Китай“, което показа, че западните страни не изостават от Китай, когато става дума за инвестиции в пояса, пише белградският ежедневник „Политика“.

Според проучването, публикувано от Deutsche Welle, предадено от Танюг, между 2013 и 2017 г. западните страни са инвестирали в държавите, участващи в китайския проект „Един пояс, един път“, общо 290 милиарда долара, докато Китай инвестира около 285 милиарда за същия период. Според това изследване западните инвестиции в Сърбия през споменатия период възлизат на малко по-малко от 10 милиарда долара и че Сърбия е в групата на страните, в които ЕС инвестира повече от Китай, предаде "Фокус".

Фондацията освен това заявява, че една от причините за това развитие е, че Китай изостава много от обявените си ангажименти и че инвестициите на Пекин са намалели значително тази година в сравнение с 2016 или 2017 г., докато инвестициите от Запад са постоянни.

Задава се въпросът, дали ЕС се страхува с право от китайските инвестиции?

Според Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите от 2010 до 2018 г. ЕС е инвестирал 12,7 милиарда евро в Сърбия, което представлява 75 процента от общите инвестиции. ЕС инвестира два милиарда евро през миналата година, което е 64 процента от общите инвестиции. Според наличните данни на НБС, Съюзът е инвестирал в Сърбия през първото тримесечие на 2019 г. 538 милиона евро.

До 2018 г. Китай е инвестирал 504 милиона евро, или три процента от общите инвестиции, а ако към това се добавят и инвестициите на Хонконг, в размер на 1,1 милиарда евро, общият дял става седем процента.

Проф Катарина Закич, доктор на науките от Института за международна политика и икономика, заяви пред „Политика“, че Европейският съюз има основателни причини да се притеснява от пристигането на китайски инвестиции на Балканите, тъй като те значително нарастват през последните пет години.

„Съюзът е загрижен предимно от увеличените китайски инвестиции в самия ЕС, тъй като те са значително по-големи от инвестициите в Балканите и Централна и Източна Европа. Заради драматично увеличение на китайските инвестиции и опасенията, че те ще повлияят на собствената му икономика и конкурентоспособност, ЕС въведе специален скрининг на китайските инвестиции, който позволява на Брюксел да окаже значително влияние върху това, кои китайски компании и в какви видове бизнес могат да инвестират на негова територия. Засега ИТ индустрията е определена като особено чувствителна област, в която ЕС иска да намали китайското присъствие“, каза Закич.

Тя припомня, че през 2016 г. Китай постави абсолютни рекорди по отношение на преките чуждестранни инвестиции, като причината се дължи преди всичко на по-големите разрешения на китайското правителство за китайски частни инвеститори да инвестират в чужбина.

Що се отнася до Сърбия, Закич казва, че Европейският съюз има най-много инвестиции във всеки смисъл и това се очаква, защото Сърбия е в Европа, търгува най-много със страни от ЕС и тези страни са нейните естествени партньори.

Според нея Сърбия като цяло, икономически погледнато, не трябва да се интересува откъде идват инвестициите, това е по-скоро политически проблем. Това, което трябва да я интересува повече, е сумата, вида дейност и вида на инвестицията, която идва в страната ни.

Това, което според нея липсва в момента, е по-силната вътрешна икономика, по-голям брой вътрешни инвестиции и защитата на онези местни компании, които ще получат стратегическо значение от стратегията за развитие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с