Стратегия за борба с рака е приоритет №1 на бъдещия здравен еврокомисар

https://www.24chasa.bg/novini/article/7651538 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Разработването на Европейска стратегия за борба с рака, която да помогне на държавите-членки на ЕС да подобрят превенцията и грижите за онкоболните, е сред най-важните цели, които си поставя предложената за нов европейски комисар по здравеопазването Стела Кириакидис от Кипър, предаде БНР. 

Здравеопазването е приоритет за новата Европейска комисия, „за да можем наистина да постигнем най-високите нива на безопасност и здраве на европейските граждани“, посочи Стела Кириакидис в първото си изявление след обявяването на предложенията за нов състав на Европейската комисия.

Ангажиментът за представяне на Европейска стратегия за борба с рака бе високо оценен от европейски здравни институции и неправителствени организации. Изпълнителният директор на Европейската агенция за борба с рака (ECCO) Майк Мориси заяви, че „това е послание, което всички европейски граждани ще се радват да чуят“.

Първите реакции приветстват и избора именно Стела Кириакидис да поеме този портфейл като едно от разпознаваемите лица в европейски мащаб в областта на здравеопазването, с много активна роля в профилактиката на рака в Кипър и Европа.

Биография, съответстваща на ресора

Кипърката е била вицепрезидент (1999-2003 г.) и президент (2004-2006 г.) на европейската конфедерация за борба с рака на гърдата EUROPA DONNA Europe. Тя е член основател и първи президент на кипърската организация на EUROPA DONNA, която ръководи в периода 2000-2015 г., и отново бе избрана на този пост през април тази година.

Кириакидис бе назначена от президента на Кипър и за председател на Националния комитет по рака на страната.

Тя участва в много благотворителни дейности за борба с рака в Кипър. Отличена е с много кипърски и международни награди специално за работата й и приноса й в тази област.

В мандата си като еврокомисар по здравеопазването Стела Кириакидис ще работи за по-добър достъп на пациентите до скъпи и недостъпни досега лекарства, за въвеждане на новите технологии в здравеопазването. Сред приоритетните ѝ цели е и подобряване на комуникацията с гражданите по въпросите на ваксинацията и борбата с митовете, които съществуват в тази област.

63-годишната Стела Кириакидис е с много интересна научна, обществена и политическа биография. Тя е клиничен психолог и специалист по детска психология, завършила е във Великобритания. Има дългогодишен опит в социалната и здравната сфера, член и председател е на много специализирани научни комитети и организации в Кипър и Европа в областта на медицината.

От 2006 г. е депутат в кипърския парламент от дясноцентристката партия ДИСИ („Демократичен сбор”, от семейството на ЕНП) и неин вицепрезидент 2013 г. Заместник-председател бе на парламентарната комисия по здравеопазване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с