Емил Кошлуков поиска повече пари за БНТ, депутатите обещаха да го подкрепят

https://www.24chasa.bg/novini/article/7652072 www.24chasa.bg
Харалан Александров, Борислав Велков, Емил Кошлуков, Виктор Серафимов и Теодора Петрова (от ляво на дясно) на заседанието на медийната комисия СНИМКА: Авторката

С промяна в закона мандатът на генералните директори на обществените медии скоро ще бъде увеличен от 3 на 5 години

БНТ вероятно ще получи по-голяма субсидия за 2020 г., а много скоро мандатът на генералния ѝ директор, както и на шефа на БНР може би ще бъде увеличен от 3 на 5 години.

Това стана ясно от заседанието на Комисията по медиите и културата в парламента днес, 12 септември, в което участва и новият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков. Впрочем срещата му с депутатите е по негово настояване.

“БНТ вероятно ще приключи годината с дефицит от 44 млн. лева. Прогнозата за 2020 г. е подобна - дефицитът ѝ тогава ще е 30 млн. лева. Нещо повече,

обществената

телевизия ще

бъде в преразход

оттук до 2022 г.

БНТ е в изключително тежка ситуация, затова поисках разговор с народните представители за увеличаване на субсидията. След това ще е нужна и обществена дискусия с гражданите дали искат да я издържат.” С тези думи Кошлуков се обърна към депутатите от медийната комисия. Той дойде на заседанието заедно с Виктор Серафимов, член на УС на БНТ, и с Харалан Александров, Борислав Велков и доц. Теодора Петрова, декан на факултета по журналистика към СУ “Св. Климент Охридски” - всички те членове на Обществения съвет на БНТ.

Емил Кошлуков обясни на депутатите, че ще ги информира редовно за състоянието на БНТ, въпреки че няма такива задължения по закон. Прави го обаче, защото такива практики има в други обществени телевизии, а и защото го е записал в концепцията си, с която бе назначен на поста. След избирането му тя става част от договора му за управление.

“БНТ е онзи цимент, който сплотява обществото, запазва езика и нацията”, каза още Кошлуков, като обясни, че през последните 10 години субсидията на медията всъщност намалява. Затова шефът на БНТ се обърна директно към председателя на комисията

Вежди Рашидов

да поеме

патронажа над

поредица от

дискусии за

промяна на

медийния закон

“Законът за радиото и телевизията е безнадеждно остарял. Ако БНТ ще остане само на субсидия, тогава Министерството на финансите да преразгледа бюджета. Ако имате силата и куража, може да възобновите фонд “Радио и телевизия” (според закона обществените медии се финансират от фонд, в който се събират тв такси от гражданите, но това така и не се е случвало досега - б.а.). Но ако бюджетът остане същият, ще фалираме”, обясни Кошлуков. По думите му БНТ вече получава нотариални покани от доставчици, а и имало заведени дела срещу нея.

“Г-н Рашидов, вие първо сте творец, преди да станете депутат. Когато почина Светлин Русев - ваш приятел, излъчихме филм за него, защото само ние можем. Само ние пазим историята и паметта, другите ги нямат”, каза още Кошлуков.

За да има повече пари, трябва да има и промени, отвърна Рашидов. “Сериозните медии искат средства. Преди това обаче един сериозен мъж като вас трябва да седне и да направи промени в телевизията”, каза известният художник, който е и председател на медийната комисия.

“Усещането за старото и формалина, което лъха от БНТ, трябва да се замени с нещо, което мирише хубаво. С парите на данъкоплатците беше направен филма “Под прикритие” и къде ли не беше разпространен. Къде отиде печалбата от всичко това, няма я в телевизията. Предаванията трябва да станат атрактивни,

трябва да имат рейтинг,

защото това означава гледаемост”,

каза още Рашидов.

“Дайте ни най-належащите неща, за да ги внесем в бюджета и постепенно да погасявате и задълженията си”, каза Рашидов. По думите на депутата Лъчезар Иванов от ГЕРБ бюджетът е почти готов и наистина трябва да работят бързо.

Скоро след това депутатите са готови да променят и срока на мандата на генералните директори. “Три години мандат е малък, да го вдигнем на 5 години като в БТА, за да има време за реформи”, каза Рашидов.

Още в четвъртък медийната комисия ще се събере отново, като на заседанието си ще покани Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси, и представител на финансовото министерство. Два дни преди това - във вторник, само депутатите от медийната комисия ще получат екземпляр от доклада за БНТ на Агенцията за държавна финансова инспекция. “Докладът е готов, но преди да го публикувам на сайта на БНТ, съм го пратил в прокуратурата в случай, че тя реши да задържи някоя информация”, каза Кошлуков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж загина, затрупан в изкоп в кюстендилското село Блажиево. 59-годишният работник е отстранявал авария във водопровода. Багер изкопал ров около 1,80 метра, за да достигне до спукалата се преди 3-4 дни тръба. При смяната й изкопът се свлича и затрупва намиращия се в него мъж. Колегите му се притичат на помощ, успяват да го разкопаят и извадят,

Шофьор на градския транспорт в София подарява бонбон при закупен билет от него. За милия жест разказва пътничка, която остава приятно изненадана. "Купувайки си билетче от автобус 72, шофьорът ме посреща с усмивка, казва ми "Добър вечер!" и с билетчето ми дава бонбонче!Трогната съм от този човек, защото повечето в сферата са намръщени,

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.