Емил Кошлуков поиска повече пари за БНТ, депутатите обещаха да го подкрепят

https://www.24chasa.bg/novini/article/7652072 www.24chasa.bg
Харалан Александров, Борислав Велков, Емил Кошлуков, Виктор Серафимов и Теодора Петрова (от ляво на дясно) на заседанието на медийната комисия СНИМКА: Авторката

С промяна в закона мандатът на генералните директори на обществените медии скоро ще бъде увеличен от 3 на 5 години

БНТ вероятно ще получи по-голяма субсидия за 2020 г., а много скоро мандатът на генералния ѝ директор, както и на шефа на БНР може би ще бъде увеличен от 3 на 5 години.

Това стана ясно от заседанието на Комисията по медиите и културата в парламента днес, 12 септември, в което участва и новият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков. Впрочем срещата му с депутатите е по негово настояване.

“БНТ вероятно ще приключи годината с дефицит от 44 млн. лева. Прогнозата за 2020 г. е подобна - дефицитът ѝ тогава ще е 30 млн. лева. Нещо повече,

обществената

телевизия ще

бъде в преразход

оттук до 2022 г.

БНТ е в изключително тежка ситуация, затова поисках разговор с народните представители за увеличаване на субсидията. След това ще е нужна и обществена дискусия с гражданите дали искат да я издържат.” С тези думи Кошлуков се обърна към депутатите от медийната комисия. Той дойде на заседанието заедно с Виктор Серафимов, член на УС на БНТ, и с Харалан Александров, Борислав Велков и доц. Теодора Петрова, декан на факултета по журналистика към СУ “Св. Климент Охридски” - всички те членове на Обществения съвет на БНТ.

Емил Кошлуков обясни на депутатите, че ще ги информира редовно за състоянието на БНТ, въпреки че няма такива задължения по закон. Прави го обаче, защото такива практики има в други обществени телевизии, а и защото го е записал в концепцията си, с която бе назначен на поста. След избирането му тя става част от договора му за управление.

“БНТ е онзи цимент, който сплотява обществото, запазва езика и нацията”, каза още Кошлуков, като обясни, че през последните 10 години субсидията на медията всъщност намалява. Затова шефът на БНТ се обърна директно към председателя на комисията

Вежди Рашидов

да поеме

патронажа над

поредица от

дискусии за

промяна на

медийния закон

“Законът за радиото и телевизията е безнадеждно остарял. Ако БНТ ще остане само на субсидия, тогава Министерството на финансите да преразгледа бюджета. Ако имате силата и куража, може да възобновите фонд “Радио и телевизия” (според закона обществените медии се финансират от фонд, в който се събират тв такси от гражданите, но това така и не се е случвало досега - б.а.). Но ако бюджетът остане същият, ще фалираме”, обясни Кошлуков. По думите му БНТ вече получава нотариални покани от доставчици, а и имало заведени дела срещу нея.

“Г-н Рашидов, вие първо сте творец, преди да станете депутат. Когато почина Светлин Русев - ваш приятел, излъчихме филм за него, защото само ние можем. Само ние пазим историята и паметта, другите ги нямат”, каза още Кошлуков.

За да има повече пари, трябва да има и промени, отвърна Рашидов. “Сериозните медии искат средства. Преди това обаче един сериозен мъж като вас трябва да седне и да направи промени в телевизията”, каза известният художник, който е и председател на медийната комисия.

“Усещането за старото и формалина, което лъха от БНТ, трябва да се замени с нещо, което мирише хубаво. С парите на данъкоплатците беше направен филма “Под прикритие” и къде ли не беше разпространен. Къде отиде печалбата от всичко това, няма я в телевизията. Предаванията трябва да станат атрактивни,

трябва да имат рейтинг,

защото това означава гледаемост”,

каза още Рашидов.

“Дайте ни най-належащите неща, за да ги внесем в бюджета и постепенно да погасявате и задълженията си”, каза Рашидов. По думите на депутата Лъчезар Иванов от ГЕРБ бюджетът е почти готов и наистина трябва да работят бързо.

Скоро след това депутатите са готови да променят и срока на мандата на генералните директори. “Три години мандат е малък, да го вдигнем на 5 години като в БТА, за да има време за реформи”, каза Рашидов.

Още в четвъртък медийната комисия ще се събере отново, като на заседанието си ще покани Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси, и представител на финансовото министерство. Два дни преди това - във вторник, само депутатите от медийната комисия ще получат екземпляр от доклада за БНТ на Агенцията за държавна финансова инспекция. “Докладът е готов, но преди да го публикувам на сайта на БНТ, съм го пратил в прокуратурата в случай, че тя реши да задържи някоя информация”, каза Кошлуков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с