Учителската заплата става 1500 лв. от 1 януари и 1800 лв. през 2021 година (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7652138 www.24chasa.bg

60 000 деца ще влязат в първи клас на 16 септември

Специална награда за преподаватели с въображение и подход към учениците дава министър Красимир Вълчев

Средната брутна заплата на учителите ще стане близо 1800 лв. през 2021 г., а чистата ще е средно 1500 лв. Още от началото на 2020 г. средната брутна заплата на преподавателите пък ще стигне 1500 лв., като за двете увеличения, са заложени по 360 млн. лв. на година. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Учебната година трябва да започне нормално в 2400 училища с над 700 000 ученици, обяви министърът.

Първокласниците ще са около 60 000.

В 50-60 училища

ремонтите ще

продължат и

след 16

септември,

а 7 училища ще започнат годината в други сгради. Тази година ремонти се правят в повече от 1000 училища, обясни Вълчев. 

Криза с липса на учители няма да има, убеден е министърът. Щяло да има единици непопълнени места, твърди той. Специална награда за креативни учители, която ще се връчва на общинско, областни и национално ниво, учредява от тази учебна година образователното министерство. Учителят трябва да проявява въображение и да има индивидуален подход към всяко дете, коментира Красимир Вълчев.

Големите проблеми за образователната система обаче оставали децата, които не ходят на училище, и функционалната неграмотност. Има немалко училища, където средната посещаемост е под 50%, обясни министърът.

“Имаме битка

с културни

особености

Не може да се откажем, защото ще се предадем пред възпроизводството на неграмотността от поколение на поколение”, каза Вълчев. Има случаи, в които децата ходят на училище едва 40-50 учебни дни заради трудовата заетост на родителите си и трупат дефицити, които не могат да бъдат компенсирани, допълни той.

94% от план-приема след 7-и клас е реализиран, като паралелките ще са 2362,5, съобщи пък зам.-министърката на образованието Таня Михайлова.

Най-нисък бил

интересът на

гимназистите

към

машиностроене

и строителство

Запълването на паралелките за дуално образование пък е 89 на сто. Ще има 133 дуални паралелки в 8-и клас. Тази година за първи път над 700 деца ще завършат обединени училища (от 1-и до 10-и клас), отчете Михайлова.

“Днес образователната система образова деца, които ще бъдат на пазара на труда и през 2050/2060. Дотогава ще минем през няколко периода. Днес можем с относителна увереност да прогнозираме какви ще са тенденциите през следващите 10-15 години, знаем, че има недостиг на технически, на инженерни кадри. Затова преструктурираме приема в системата на висшето и средното образование”, каза още министър Вълчев.

40 000 деца върнати в клас, издирват 25 000

40 000 деца бяха върнати в училище. Над 8000 за първи път влязоха в училище, като сред тях има хора, които са над 16 години. Това показва колко дълбоки са проблемите, с които трябва да работим, каза заместник-министърката Деница Сачева.

Продължава работата по издирването на почти 25 000, за които все още не се знае къде се намират. Има около 19 000, които са намерени, но техните родители са отказали децата им да влязат в клас. Ще се дадат по-големи функции на областните управители, които да координират отделните институции по места. МОН е разработило информационна платформа с данни от институциите, за да разполагат екипите с информация за децата, с които трябва да работят и да се търсят механизми за комбинирана работа с родителите.

Училищната мрежа включва 4411 институции. Училищата са 2367, детските градини - 1844, центровете - 170, общежитията - 23, а иновативните училища са 395.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да