Само 3,31% от боклука у нас се изгарял, в ЕС - близо 1/3 (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7654135 www.24chasa.bg
Нено Димов

В България само 3,31% от боклука се изгаря, а в ЕС - близо 1/3, обясни екоминистърът Нено Димов в парламента. Единствено 4 държави имали по-малък процент от България - Кипър, Малта, Гърция и Хърватия, а Латвия е със съотносим с нашия.

В най-новото законодателство на ЕС са заложени амбициозни цели за 65% рециклиране на битовите отпадъци и ограничаване на тяхното депониране до 10%. Затова най-малко 25% от битовите отпадъци следва да бъдат изгаряни, подчерта Димов.

“България е единствената страна в ЕС, която е въвела ограничение за внос на отпадъци с цел стимулиране на производството и изгарянето на местни RDF отпадъци”, уточни министърът. И допълни, че е въведено и ограничение във вноса на отпадъците, предназначени за изгаряне до количества, които представляват половината от годишния капацитет на инсталацията.

Димов уточни, че от 2005 г. досега у нас са издадени 8 броя комплексни разрешителни за оползотворяване на RDF отпадъци.

Страната ни изнася почти 10 пъти повече отпадъци, отколкото внася - 823 781 тона срещу 85 хил. тона. Износът е основно на отпадъци, за които в България няма мощности за преработки - пестициди, живак. Димов обясни, че през 2017 г. са внесени около 72 хил. тона отпадъци, предназначени за циментовото производство, а през 2018 г. 85 хил. тона отпадъци - 97% за нуждите на циментовото производство и едва 3 на сто за нуждите на ТЕЦ.

Министърът увери, че се извършва периодичен ежегоден контрол на всички инсталации, които са получили разрешение, и са направени 45 проверки на тези 8 обекта. При ТЕЦ “Бобов дол” са наложени наказания за 92 хил. лв., на ТЕЦ “Сливен” - 22 хил. лв. Със 79 хил. лв. са глобени ТЕЦ “Брикел” и ТЕЦ “Република”. При проверката на ТЕЦ “Перник” е била отстранена всичката биомаса и слама, оставена на площадката за горене, и административната мярка е свалена.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Реал" (Мадрид) Карим Бензема иска разрешение да играе за друг национален отбор, след като не попада в този на Франция. Нападателят е в изгнание от представителния тим след скандала с изнудването на Матийо Валбуена. Въпреки многобройните призиви да бъде върнат при "петлите", президентът на Френската футболна федерация Ноел Льо Грае

Малки шапчици, терлички и октоподчета получиха недоносени бебета в болницата в Русе. Фондация "Нашите недоносени деца" дари на малките пациенти на УМБАЛ "Канев" пъстри подаръци по повод Световния ден на недоносените бебета, който се отбелязва на 17 ноември. "Плетивата са изработени от доброволци с големи сърца

Български котарак за първи път стана световен шампион. Животното взе призовото място на най-голямата международна изложба за родословни котки, провела се в германския град Фрайбург. Той се казва Бенджъмин и е на 4 години. Породата му е британска късокосместа златна чинчила. Преди за стане световен шампион