Само Софийският университет от българските е сред най-добрите в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/7654216 www.24chasa.bg
Софийският университет "Климент Охридски"

От България само Софийският университет е включен в класацията на най-добрите университети в света. Това става ясно от публикувания пълен рейтинг на висшите учебни заведения за 2020 г., изготвен от Times Higher Education. В него участват 1400 университета от 92 държави.

Софийският университет е на 1307-о място след Словашкия технологичен университет в Братислава и преди “Сохаг” в Египет. След четири позиции е поставен още един университет “София”, но от Япония. Става въпрос за вуз в Токио, който се смята за едно от най-престижните частни училища в Страната на изгряващото слънце.

От Times Higher Education посочват, че СУ е намерил място сред най-добрите в света заради своите програми за обучение и научни изследвания. Има най-голямата академична библиотека в страната с над 2,5 млн. заглавия и най-много студенти, които участват в международни програми за обмен. Освен това поддържа споразумения с над 80 чужди учебни заведения и институции.

На сайта на организацията, изготвяща световния рейтинг на университетите, има информация и за още четири вуза от нашата страна, но те не са намерили място в класацията. Това са Американският университет в Благоевград, Варненският университет по мениджмънт, Икономическият университет и Техническият университет във Варна.

Световният рейтинг на университетите отново за четвърта поредна година се оглавява от Оксфорд, но като цяло останалите вузове от Великобритания се представят по-лошо. За сметка на това Германия успява вече да вкара 23 учебни заведения в топ 200, докато през 2016 г. са били само три. Затова от Times Higher Education смятат, че при Брекзит тя може да изпревари Обединеното кралство като страна номер 1 за висше образование в Европа.