Гърция иска да изплати по-рано заемите си към Валутния фонд, за да възстанови доверието

https://www.24chasa.bg/novini/article/7654235 www.24chasa.bg
Христос Стайкурас

Гърция поиска днес разрешение от 18-те страни партньорки в еврозоната да погаси заемите си към Международния валутен фонд (МВФ) преди датата на падежа им, предаде Франс прес. Атина се надява по този начин да възстанови международното доверие в икономиката на страната, предаде БТА.

Новият министър на финансите Христос Стайкурас отправи тази молба към колегите си, присъствайки на първата среща на министрите на финансите от еврозоната, откакто пое поста през юли.

"Радвам се от едно такова преждевременно изплащане по една проста причина, а тя е че то увеличава жизнеспособността на гръцкия дълг", каза шефът на Европейския механизъм за стабилност (спасителния фонд на еврозоната) Клаус Реглинг.

Той уточни, че след официалното му начало процесът на одобрение ще отнеме около два месеца.

Европейският механизъм за стабилност, който е под шапката на 19-те финансови министри от еврозоната, държи голяма част от държавния дълг на Гърция след десетилетия на планове за помощ от ЕС и МВФ за тази малка страна, която едва не напусна еврозоната.

В замяна на провеждане на реформи за увеличаване на конкурентоспособността, често твърде болезнени в социален план, Атина се възползва от спасителна помощ на стойност от 289 милиарда евро от ЕС, Европейската централна банка и МВФ.

Гърция напусна официално третия и последен план за международна финансова помощ през август 2018 година , освобождавайки се от ограничаващия контрол на кредиторите, за да започне отново да се финансира самостоятелно на пазарите.

Равнището на задлъжнялост на Атина обаче остава високо с държавен дълг от 335 милиарда евро или 180 процента от брутния вътрешен продукт през миналата година. Той е най-високият в еврозоната, припомня АФП.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.