3 км велоалея и парк свързват гара “Пионер” и “Слатина”, дават старт на зеления ринг на София (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7654306 www.24chasa.bg
Картата показва откъде ще минава новият линеен парк. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

3,152 км велоалея и парк ще свързват гара “Пионер” и Висшето транспортно училище. Тя ще е подходяща за колоездене, разходки, почивки и туризъм, но и за културни, спортни и образователни събития.

Ще тръгва по старата жп линия от гара “Пионер” и ще минава под бул. “Цариградско шосе” зад “Арена Армеец” през съществуващата естакада на бул. “Шипченски проход” до Висшето транспортно училище, обясни идеята кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя представи проекта заедно с главния архитект Здравко Здравков и транспортния мининистър Росен Желязков.

Линейният парк е първата част от бъдещия зелен ринг на София. Идеята е зеленото околовръстно да се развие на над 30 км. Ще мине по бул. “Т. Каблешков” към река Владайска до стадион “Септември”, като там се използва жп трасето по бул. “Вардар”. Така ще се направи връзка между основните паркове - Борисовата градина, “Братска могила”, Южния парк, парк “Славия” и Западен парк.

“Зеленият ринг е най-ключовият проект за изграждането на София като зелен град. Труден е за реализация и изисква цялостната координация с Министерство на транспорта и НКЖИ. Но той ще даде възможност хората от всички квартали да стигат до парковете”, обясни Фандъкова.

Територията от 60 дка за линейния прак ще бъде предоставена на общината, след като се приеме ПУП. На нея ще бъдат изградени велосипедни алеи, които ще подобрят градската свързаност. 60% от терените са предвидени за озеленяване - ще се създаде паркова среда с възможност за разгръщане на цялостна концепция за градска мобилност, обясни Желязков.

Строителството може да започне още следващата година и ще стане на два етапа - първо от гара “Пионер” до тунела под “Цариградско шосе”, после до “Източна тангента”, обясни арх. Здравков. Прави се проект предвиденето трамвайно трасе от “Т. Каблешков” до “Симеоновско шосе” да бъде продължено и към “Изгрев” и през “Цариградско шосе” да стига до “Слатина”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.