Фандъкова: Софийската синагога 11 десетилетия е един от символите на града (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7655219 www.24chasa.bg
Американският милиардер-предприемач Робърт Лаудер, столичният кмет Йорданка Фандъкова и доц. д-р Александър Оскар - председател на ОЕБ "Шалом". Снимки: Десислава Кулелиева

С тържествена церемония тази вечер беше отбелязана 110-та годишнина на Централната софийска синагога.

На нея присъства кметът на столицата Йорданка Фандъкова, президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър, посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон, председателят на Организацията на българските евреи в Израел "Ехуд Олей България" Ино Ицхак, дипломати, гости и членове на еврейската общност.

Централната софийска синагога е построена през 1909 г. по проект на австрийския архитект Фридрих Грюнангер и е най-голямата синагога на Балканския полуостров.

Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Александър Оскар

отбеляза, че софийската синагога е израз на многовековната връзка между българските евреи и българския народ, посочва БТА.

"Днес сме в навечерието на едно от най-важните събития в съвременната история на българската еврейска общност - основаването на първото училище на еврейската общност след годините на Втората световна война", посочи той и добави, че училището ще бъде открито утре. "Ако синагогата е паметта, то училището е бъдещето на нашата общност", отбеляза Александър Оскар.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че в навечерието на празника на София, когато честваме 140 години от обявяването й за столица на България, ще отбележим и 110 години от построяването на софийската синагога. Тази прекрасна сграда гордо се извисява вече 11 десетилетия като един от символите на града, редом с храмовете на другите световни религии в това, което наричаме Площад на толерантността, посочи тя. Фандъкова отбеляза, че синагогата от първия си ден се превръща в духовно сърце на българската еврейска общност и устоява на изпитанията на времето. Тя благодари на всички, които са помогнали за реставрирането на тази знакова за града сграда.

Президентът на Световния еврейски конгрес и един от най-големите дарители на синагогата Роналд Лаудър сподели, че първото нещо, което е искал да види след вдигането на Желязната завеса, била тази синагога. Той си спомни, че когато я видял, сградата се разпадала, а еврейската общност нямала средства да я възстанови. Отнесъл си парче мазилка в САЩ, гледал го всеки ден и си мислел за тази синагога. Роналд Лаудър сподели, че решил да допринесе със собствени средства за възстановяването на сградата, най-вече заради това, което българският народ е направил за спасяването на евреите.

Посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон отбеляза, че връзките между Израел и България са поставени на основи, които са толкова стабилни, колкото тези на синагогата, и могат да продължат да се извисяват и да бъдат толкова величествени, колкото купола на синагогата.

На тържествената церемония Роналд Лаудър получи символичен плакет като подарък, а децата от новото еврейско училище "Роналд Лаудър" бяха подготвили картички за рождения ден на синагогата. Отбелязването на 110-та годишнина завърши с изпълнение на цигуларя Марио Хосен.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни