Раздадоха по 125 лева на 1056 първолачета в Монтанско

https://www.24chasa.bg/region/article/7655336 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Социални помощи, равни на половината от 250 лева на близо 1056 първолачета са раздадени досега от Регионалната дирекция Социално подпомагане в Монтана, съобщи директорът Георги Цеков. Изплащането на еднократната помощ за ученици, записани в първи клас, вече става на два пъти. Половината от нея се изплаща или предоставя след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а втората половина в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да учи. Това е във връзка с промените в правилника за семейните помощи.

Еднократната помощ за ученици ще се възстановява ако детето или ученикът не постъпи в училище, освен ако причина за това е здравословното му състояние, ако не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване на първи клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, както и когато в рамките на един месец от учебната година има допуснати отсъствия от 5 учебни часа, за които няма уважителни причини.

С направените промени се регламентира възможността заявленията-декларации за получаване на всички видове семейни помощи за деца да бъдат подавани и по електронен път с квалифициран електронен подпис или чрез лицензиран пощенски оператор, а не само чрез лично заявяване в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес.

Към 31.07.2019 г. Социалната служба – Монтана са отпуснати помощи по Закона за социалното подпомагане са отпуснати помощи на 1966 лица и в размер на 1 042373 лв. По Закона за семейни помощи за деца – 14335 деца на обща стойност от 6 866674 лв. По Закона за хората с увреждания – общо добавки за социална интеграция–на 16739 лица за 6 358801 лв.

По Закона за закрила на детето са подпомогнати 26 деца за 11284 лв. Отпуснати са средства за изработка и покупка на медицински изделия и помощни средства на 2027 правоимащи лица на обща стойност 509324 лв., в т.ч. за деца 36 бр. за 9457 лв.

Или общо от началото на годината до 31.07.19 г. са отпуснати помощи на стойност 14 796736 лв. на 35170 лица и деца.

Наблюдава се увеличение с около 2 % спрямо съответния период на 2018 г. Има лек спад при подпомагането на лицата по Закона за социалното подпомагане с около 1%.

Най-голямо е увеличението при подпомагането на лицата по Закона за хората с увреждания, където е налице ръст с 5%.

До края на юни са осиновени общо 29 деца, като 20 деца в страната /спрямо 11 деца за съответния период на 2018 г./, а в чужбина има 9 осиновени деца/спрямо 4 за 2018 г./

Проведени са 28 заседания на съвета по осиновяване.

Предадени в Министерство на правосъдието са досиета на 7 деца.

Областната комисия по приемна грижа е провела 9 заседания, като са направени годишни прегледи на 124 приемни семейства.

В Област Монтана към момента вече функционират 140 професионални приемни семейства с настанени в тях 144 деца, като на последното заседание на комисията са новоутвърдени 3 приемни семейства.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда