3 млрд. лв. за 7 години в "Натура 2000"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7655873 www.24chasa.bg
Районът на Райското пръскало - един от най-големите водопади на Балканите, е част от един от най-големите обекти в защитена зона от мрежата “Натура 2000” у нас.

Предвижда се допълване на защитените зони

1 515 984 522 евро са предвидени за инвестиции в опазване и развитие на защитените зони в “Натура” за периода 2014-2020 г. Това става ясно от проект за актуализация на програмата, публикуван за обществено обсъждане. 830 628 518 евро от тези инвестиции вече са разплатени.

Териториите в мрежата “Натура 2000” в България са 4 104 837 хектара. При средноевропейски разход на хектар за периода от 60 евро за управление на защитените територии у нас би трябвало да се отделят над 246 млн. евро на година, което прави 1,7 млрд. за седем години. Някои от предвидените мерки обаче са отпаднали заради липса на финансиране, затова сумите са по-малко. Източниците са донорство, национално и частно финансиране, както и по европрограми.

Първият приоритет в актуализацията е развиване и допълване на защитените зони. Това ще стане след проучвания и инвентаризация.

Парите се насочват основно в две направления. Първото е управление на национално и местно ниво, като се цели изграждане на капацитет, планиране и управление на мрежата.

Втората цел е финансиране на дейности, които запазват или подобряват природозащитното състояние на местообитанията и видовете.

Най-голямата сума - над 1 млрд. евро, е предвидена за текущо управление на местообитанията и мониторинг. Това е 67,44% от общия бюджет.

През предишния програмен период в “Натура” е имало 3 905 631 хектара, а сумата за финансиране е била 1,083 млрд. евро.

Целите, които трябва да се постигнат в сегашния период, са 100% подобряване на местообитанията и 50% за видовете, а също управлението на земите да е свързано с биологично разнообразие, съхраняване и възстановяване на приоритетните горски видове и местообитания. Трябва също така темпото на загуба на естествените местообитания, включително горите, да бъде намалено с 50%, а където е възможно - и сведено до нула. Набелязаните мерки са общо 113.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи