3 млрд. лв. за 7 години в "Натура 2000"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7655873 www.24chasa.bg
Районът на Райското пръскало - един от най-големите водопади на Балканите, е част от един от най-големите обекти в защитена зона от мрежата “Натура 2000” у нас.

Предвижда се допълване на защитените зони

Всичко, което трябва да знаете за:

1 515 984 522 евро са предвидени за инвестиции в опазване и развитие на защитените зони в “Натура” за периода 2014-2020 г. Това става ясно от проект за актуализация на програмата, публикуван за обществено обсъждане. 830 628 518 евро от тези инвестиции вече са разплатени.

Териториите в мрежата “Натура 2000” в България са 4 104 837 хектара. При средноевропейски разход на хектар за периода от 60 евро за управление на защитените територии у нас би трябвало да се отделят над 246 млн. евро на година, което прави 1,7 млрд. за седем години. Някои от предвидените мерки обаче са отпаднали заради липса на финансиране, затова сумите са по-малко. Източниците са донорство, национално и частно финансиране, както и по европрограми.

Първият приоритет в актуализацията е развиване и допълване на защитените зони. Това ще стане след проучвания и инвентаризация.

Парите се насочват основно в две направления. Първото е управление на национално и местно ниво, като се цели изграждане на капацитет, планиране и управление на мрежата.

Втората цел е финансиране на дейности, които запазват или подобряват природозащитното състояние на местообитанията и видовете.

Най-голямата сума - над 1 млрд. евро, е предвидена за текущо управление на местообитанията и мониторинг. Това е 67,44% от общия бюджет.

През предишния програмен период в “Натура” е имало 3 905 631 хектара, а сумата за финансиране е била 1,083 млрд. евро.

Целите, които трябва да се постигнат в сегашния период, са 100% подобряване на местообитанията и 50% за видовете, а също управлението на земите да е свързано с биологично разнообразие, съхраняване и възстановяване на приоритетните горски видове и местообитания. Трябва също така темпото на загуба на естествените местообитания, включително горите, да бъде намалено с 50%, а където е възможно - и сведено до нула. Набелязаните мерки са общо 113.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален

Любомир Ковачев е шофьор за пример, видяха папараците на "България Днес". Актьорът бе засечен да паркира колата си в центъра на София, без да направи нито едно нарушение. Нещо повече. Ковачев е категорично против пиенето на алкохол по време на шофиране, затова го кара само на вода. Любо е зареден и със слушалки за телефон,