Конфликти и трудности в клас - 741 психолози помагат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7656111 www.24chasa.bg
Учениците търсят помощта на психолозите в училище. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

През последните 2 години има назначени нови 106 психолози в училищата и станаха общо 741 в страната. Педагогическите съветници са 702-ма, като голяма част от тях имат квалификация психология. Това са хората, които оказват психологическа подкрепа на учениците, съобщи за “24 часа” Грета Ганчева, шеф на дирекцията “Приобщаващо образование” в Министерството на образованието и науката. Те всъщност в някои случаи обслужват и по 2 училища, за да бъде покрита мрежата.

“Ако се налага, директорите обезпечават психолози и през центровете за подкрепа за личностно развитие, както и през регионалните центрове за подкрепа на приобщаващото образование. Намират различни начини

да са полезни

на децата”,

обяснява Грета Ганчева. Почти всички училища с над 350 ученици имат психолог или педагогически съветник. Без нито един от тези специалисти са едва 31.

Според последни данни на Министерството на образованието и науката към 30 юни във всички детски градини и училища са назначени 3933 педагогически специалисти за подкрепа на личностното развитие, като от тях ресурсните учители са 986, логопеди - 527, рехабилитатори на слуха и говора - 88, учители на деца с нарушено зрение - 142, учители на деца с умствена изостаналост - 33, възпитатели - 644.

“През последните години работата на психолозите и на педагогическите съветници се увеличи. Една от грешните представи е, че те работят само с проблемни ученици”, обяснява директорът на столичното училище “Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов. Затова и назначил още двама педагогически съветници в последните години.

Особено през активните учебни месеци

гимназистите

сами отиват

при психолога,

за да споделят какво ги е натоварило или имат някакъв проблем.

Специалистите споделят, че учениците отиват при тях, започват монолога си, след това стават и си тръгват. Според тях на децата им липсват достатъчно разговори вкъщи, затова търсят с кого да споделят нещата, които ги вълнуват.

“Психологът и педагогическият съветник са добрият партньор в училищната среда, те не санкционират. През годините тяхната тежест за добър консултант нараства”, казва още Диян Стаматов. Увеличавала се и работата им с деца със специфични потребности. На ден психологът има поне 1-2 часа за консултация с такива деца. Едни имат здравословни проблеми, други - бавно възприятие, трети - затруднение в писането или в четенето.

Другата голяма група разговори, които имат, са при разрешаването на конфликти. Тогава психолозите стават медиатори за разрешаване на казусите, създават екипи от участващите в конфликта ученици. И в повечето случаи успяват да сприятелят скаралите се деца. Важна е и ролята им за превенция - за поведението на учениците в училище, в интернет, на улицата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Камен Балбузанов-Куката е станал студент по право, след като бе задържан при зрелищна акция на полицията през април 2017 г. За академичните занимания за Куката се разбрало покрай последното му дело, по което той е осъден на 4 г. затвор през лятото. Мотивите към наказанието били изготвени наскоро и именно от тях ставало ясно

Илария д'Амико чака предложение за сватба от легендарния вратар на Италия и "Ювентус" Джанлуиджи Буфон. Двамата са заедно от няколко години, след като заради нея той заряза съпругата си Алена Середова. "Бих искала нещо романтично - със сняг и камина", казва спортната журналистка. Тя не скъпи похвалите си за вратаря

Актьорът Диян Мачев стана неузнаваем, видяха папараците на "България Днес". Джобносантиметровият комик пусна такава брада, че дори най-големите му почитатели трудно го разпознават на улицата. Дидо стана популярен като водещ на забавната тв игра "Семейни войни" и бе обявен за българския Дани де Вито, заради приликата си с американския актьор.