Новото италианско правителство тества толерантността на гласоподавателите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7656177 www.24chasa.bg

Италия позволи на спасителен кораб на неправителствена организация да доведе 82 спасени в Средиземноморието мигранти, в първия тест за това как новото ляво правителството на Италия ще се справи със спорния въпрос за миграцията от Африка, пише американският вестник The Wall Street Journal, цитиран от "Фокус".

Новата управляваща коалиция на лявоцентристката Демократическа партия и антисистемното движение „5 звезди“ заяви, че иска да се сложи край на твърдата политика на Матео Салвини, лидер на партията „Лига“, който като вътрешен министър през 2018-2019 г. влезе в новините, като забрани на много кораби за спасяване на мигранти да влизат в италианските пристанища.

Но с проучвания на общественото мнение, които показват, че повечето италианци не искат съживяване на тежки средиземноморски миграционни потоци, правителството не иска да разгневи избирателите и да засили подкрепата за основния си противник Матео Салвини.

Проблемът със средиземноморската миграция е тест за това дали центристките правителства в Европа могат да уверят избирателите, че могат да контролират националните граници, намалявайки популярността на крайно десни партии като „Лигата“ на Салвини, които твърдят, че традиционните политици на Европа се провалят.

Новото правителство, което встъпи в длъжност в началото на този месец, се отказа от острата антиимиграционна реторика на Салвини, но същността на неговата политика се промени по-малко от тона.

Рим накара кораба „Оушън Викинг“, управляван от НПО и „Лекари без граници“, да изчака в морето шест дни, преди да даде разрешение за акостиране. Разрешението дойде само след като други страни от Европейския съюз се съгласиха да вземат на борда някои от търсещите убежище.

Салвини също пускаше корабите да акостират само след като страните от ЕС обещаят да обработят молбите за убежище.

Неправителствените организации, които спасяват лицата, търсещи убежище от Африка, от често неподходящи лодки в Средиземноморието, казват, че са изправени пред постоянен натиск и несигурност къде могат да доведат мигрантите до безопасност.

„Да се чака от няколко дни до няколко седмици е непоносимо. Призоваваме европейските държави да създадат ефективен, координиран и предсказуем механизъм, гарантиращ безопасни пристанища за слизане за хора, спасени в морето “, се казва в съобщение в събота Никола Стала, координатор за търсене и спасяване на борда на „Оушън Викинг“.

Новото правителство се опитва да следва разумен път, заяви Матео Вила, изследовател по средиземноморска миграция в международния мозъчен тръст ISPI в Милано. „То иска да покаже, че миграцията в момента може да бъде управлявана, без груб тон и действия, но не иска да изглежда твърде меко за избирателите и настоява за прякото участие на други европейски страни.“

Италия се опитва да се измъкне от разглеждането на молбите случай по случай, за които страните от ЕС ще поемат търсещите убежище и да създаде система за справяне със спасените мигранти.

Рим проведе разговори с Берлин, Париж и властите на ЕС в Брюксел в стремеж да постигне автоматична формула за разпределение на мигрантите сред група държави от ЕС, които са съгласни да участват.

Предишните опити за автоматично разпределение на средиземноморските мигранти в ЕС, за да се намали натискът върху страни като Италия, не постигна успех.

Представители от двете партии казват, че знаят, че трябва да покажат резултати по отношение на имиграцията и застоялата икономика на Италия, ако искат да избегнат загубата от партията на Салвини на следващите избори.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното