Чрез филми и социални мрежи Китай увеличава "меката си сила" в Пакистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/7657006 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

В един малък офис в централата на Пакистанската телевизионна корпорация (ПТВ) в Исламабад продуценти подготвят за излъчване видео с интервю на пакистанец и неговата китайска булка.

Жената, облечена в традиционни пакистански дрехи, седи до съпруга си, който разговаря с нея на добър мандарин [водещият китайски диалект].

Така се засилва посланието за транснационалната любов, надделяла над различията в езика, религията и културата.

Видеото е поредният знак за все по-големите усилия на Китай да изгради културна "мека сила" в допълнение към Китайско-пакистанския икономически коридор (КПИК) - инфраструктурна програма за 60 милиарда долара, стартирала като част от мащабния проект на азиатския гигант "Един пояс, един път".

През изминалата година Китай е изпратил безплатно до държавната ПТВ и други търговски телевизионни канали документални поредици, драми и други телевизионни програми, казаха за Ройтерс експерти от ПТВ.

Според тях Китай активизира опитите си да спечели сърцата и умовете на гражданите на страните от "Един пояс, един път" чрез езикова и медийна кампания, както и чрез социалните мрежи, повтаряйки културното настъпление от миналото, при което западните страни използваха всякакви средства - от езикови центрове до Холивуд и джинсите - за да установят глобално влияние.

Китай засилва преподаването на мандарин чрез държавната езикова и културна организация Институт "Конфуций" (в Пакистан има вече четири и предстои откриването на още два такива центъра) и разпространява своето изкуство и медийно съдържание в опит да стигне до обикновените пакистанци. По-рано тази година "ПТВ Свят" излъчи първия си китайски анимационен сериал, озаглавен "Три капки кръв", чиято премиера се състоя в държавния Пакистански национален център на изкуствата, където под наем се помещава Китайският културен център.

Скорошните инвестиции в телевизия и филми бяха предшествани от китайски интерес към печатните медии. През 2017 г. започва да излиза "Хуашан", първият вестник на китайски език в Пакистан, който сега се хвали, че има над 60 хиляди читатели седмично.

При наличието на около 25 хиляди пакистанци, изучаващи китайски у дома, и други 22 хиляди пакистански студенти в Китай предстои да се направи още много, преди мандарин да стане конкурент на английския в Пакистан, където наследството от британското колониално управление е навсякъде. Но признаците за китайско присъствие стават все по-видими - от емигрирали инженери и техните семейства, пазаруващи в градските центрове, до нарастващия брой на китайските туристи, които посещават внушителните планински зъбери в пакистанския север.

Местни жители разказват за засилено желание културните и езикови контакти да се използват понякога с мисъл за бизнес.

Всекидневните културни контакти все още са ограничени, но се разширяват, макар че понякога неизбежно имат и тъмна страна, особено с периодичните скандали за трафик на хора, при които пакистански момичета биват изпращани в Китай да се омъжат за мъже, които не могат да си намерят съпруга в родината.

Китайската мека сила понякога става по-твърда. Особено когато се реагира на критиките срещу инициативата "Един пояс, един път" като неоколониална и прокарваща вредни за околната среда проекти, от които по-голяма изгода имат китайските компании, а не Пакистан.
Представители на медии и мозъчни тръстове от двете държави планират да създадат "сИстема за бързо реагиране", която да противодейства на негативни възприятия и да спира "лъжливите новини" за китайско-пакистански проекти, някои от които будят все по-голям скептицизъм, става ли дума за икономически ползи и високата им екологичната цена.

През август Чжао Лицзян, тогава заместник-посланик в Пакистан, препрати в "Туитър" следният пост: "КПИК е мъртъв.

Някой да каже на Пекин". "Поздравления, това съобщение печели наградата за шега на деня", написа той в социалната мрежа и добави: "Написаното е пълна безсмислица, лъжлива новина, безпочвена спекулация. Тази публикация стана повод за много смях в Китай и Пакистан".

(БТА)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него