5000 лева заплата за програмисти и машинни инженери в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7657634 www.24chasa.bg
Компютърните специалисти ще бъдат едни от най-търсените и през следващите 5 г. СНИМКА: Йордан Симeонов

По 5000 лева месечна заплата могат да получат добрите системни програмисти и такива на софтуерни приложения, специалистите за тестване на софтуер, разработчиците на уеб сайтове, системните анализатори и машинните инженери в София. Това показва справка на Агенцията по заетостта.

Най-високата заплата, която в момента се предлага в бюрата по труда в столицата, е 6000 лв. Тя е за разработчик на софтуер. Кандидатът трябва да има предишен опит между 2 и 5 г. и да владее английски език.

От 2 до 3 хил. лв.

Всичко, което трябва да знаете за:

пък могат да

вземат шлосери,

заварчици,

готвачи,

спедитори, финансови експерти, шофьори на тролеи или автобуси, строителни инженери, счетоводители, строители, автотенекеджии или автобояджии.

Заплатите в София растат с бърз темп и догонват тези в Европа, обясниха експертите и дадоха за пример, че Норвегия търси наши служители за автосервизи - монтьори, тенекеджии и бояджии, срещу 1800 евро. “Това е само с 600 лв. повече, но в София наемите и данъците са по-ниски”, обясниха още трудовите експерти.

В момента около

11 819 души

средно на месец

си търсят работа

в столицата

чрез бюрата по труда. Те намаляват с 11,3% в сравнение с 2018 г., отчитат от агенцията. Причината е, че средната заплата в столицата е една от най-високите и достига 1730 лв., а нивото на безработицата е рекордно ниско за страната - 1,8%. Това е причината всеки месец средно по 700 души от провинцията да търсят работа в София. Това е 5,5% от всички търсещи работа, казаха от агенцията.

От януари до юни общо 10 885 души са намерили работа чрез бюрата по труда. Най-трудно е за хората между 40 и 44 години. Висшистите си намират най-лесно в София - близо 44% от хората с диплома от университет вече работят.

В София се запазва тенденцията да се търсят специализирани кадри. Основният глад е за продавачи, сервитьори, бармани, камериерки, готвачи, строителни работници, металурзи и занаятчии. Търсят се и квалифицирани работници за производство на храни, облекло и дървени изделия, машинни оператори и монтажници. Техните заплати са между 800 и 2000 лв.

Сред най-търсените нискоквалифицирани професии са чистачи и помощници, работници в преработвателната промишленост, шофьори и оператори на стационарни машини и съоръжения и др. Техните заплати са около минималната, като дори се предлагат позиции за работа на четири часа за 300 лв.

Проучването на агенцията за нуждите на работодателите през следващите 3-5 г. показаха, че в София

ще са нужни

95 хил. работници

с висше

образование

Над 100 хил. кадри ще трябват със средно образование. Най-търсената професия ще е продавач, като ще са нужни поне 15 хил. души. На средващо място са строителите, а топ три се допълва от специалисти по комуникационна и компютърна техника.

В София работодателите искат от служителите си да имат технически и дигитални умения. Важни за шефовете са и самоконтролът и дисциплината. Всеки втори работодател пък иска служителите му да имат презентационни умения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален

Любомир Ковачев е шофьор за пример, видяха папараците на "България Днес". Актьорът бе засечен да паркира колата си в центъра на София, без да направи нито едно нарушение. Нещо повече. Ковачев е категорично против пиенето на алкохол по време на шофиране, затова го кара само на вода. Любо е зареден и със слушалки за телефон,