5000 лева заплата за програмисти и машинни инженери в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7657634 www.24chasa.bg
Компютърните специалисти ще бъдат едни от най-търсените и през следващите 5 г. СНИМКА: Йордан Симeонов

По 5000 лева месечна заплата могат да получат добрите системни програмисти и такива на софтуерни приложения, специалистите за тестване на софтуер, разработчиците на уеб сайтове, системните анализатори и машинните инженери в София. Това показва справка на Агенцията по заетостта.

Най-високата заплата, която в момента се предлага в бюрата по труда в столицата, е 6000 лв. Тя е за разработчик на софтуер. Кандидатът трябва да има предишен опит между 2 и 5 г. и да владее английски език.

От 2 до 3 хил. лв.

пък могат да

вземат шлосери,

заварчици,

готвачи,

спедитори, финансови експерти, шофьори на тролеи или автобуси, строителни инженери, счетоводители, строители, автотенекеджии или автобояджии.

Заплатите в София растат с бърз темп и догонват тези в Европа, обясниха експертите и дадоха за пример, че Норвегия търси наши служители за автосервизи - монтьори, тенекеджии и бояджии, срещу 1800 евро. “Това е само с 600 лв. повече, но в София наемите и данъците са по-ниски”, обясниха още трудовите експерти.

В момента около

11 819 души

средно на месец

си търсят работа

в столицата

чрез бюрата по труда. Те намаляват с 11,3% в сравнение с 2018 г., отчитат от агенцията. Причината е, че средната заплата в столицата е една от най-високите и достига 1730 лв., а нивото на безработицата е рекордно ниско за страната - 1,8%. Това е причината всеки месец средно по 700 души от провинцията да търсят работа в София. Това е 5,5% от всички търсещи работа, казаха от агенцията.

От януари до юни общо 10 885 души са намерили работа чрез бюрата по труда. Най-трудно е за хората между 40 и 44 години. Висшистите си намират най-лесно в София - близо 44% от хората с диплома от университет вече работят.

В София се запазва тенденцията да се търсят специализирани кадри. Основният глад е за продавачи, сервитьори, бармани, камериерки, готвачи, строителни работници, металурзи и занаятчии. Търсят се и квалифицирани работници за производство на храни, облекло и дървени изделия, машинни оператори и монтажници. Техните заплати са между 800 и 2000 лв.

Сред най-търсените нискоквалифицирани професии са чистачи и помощници, работници в преработвателната промишленост, шофьори и оператори на стационарни машини и съоръжения и др. Техните заплати са около минималната, като дори се предлагат позиции за работа на четири часа за 300 лв.

Проучването на агенцията за нуждите на работодателите през следващите 3-5 г. показаха, че в София

ще са нужни

95 хил. работници

с висше

образование

Над 100 хил. кадри ще трябват със средно образование. Най-търсената професия ще е продавач, като ще са нужни поне 15 хил. души. На средващо място са строителите, а топ три се допълва от специалисти по комуникационна и компютърна техника.

В София работодателите искат от служителите си да имат технически и дигитални умения. Важни за шефовете са и самоконтролът и дисциплината. Всеки втори работодател пък иска служителите му да имат презентационни умения.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното