Езерото с лилиите в София ще е като ново през 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7657782 www.24chasa.bg
Над 2000 рози красят обновения розариум в Борисовата градина. Снимки: Гео Калев

Тази година в Борисовата градина бе възстановен розариумът с фонтана

120 нови детски площадки в кварталите още тази есен

Догодина Столичната община планира да обнови емблематичното езеро с лилиите в Борисовата градина.

Малкото езеро в сърцето на най-големия столичен парк е създадено през 80-те г. на XIX в. от градинаря Даниел Неф на мястото на мочурище. Първоначално то е известно като рибното езеро, тъй като освен водни лилии в него е имало и червени рибки.

“Тази година ще започне възстановяването на парк “Дружба”, дейностите ще продължат и през 2020 г. В момента тече процедура за избор на изпълнител, а прогнозната стойност на ремонта е 1,2 млн. лв. В програмата за 2020 г. са включени паркът “Заимов”, подобекти в Северния парк и градината “Св. Георги”. Освен езерото с лилиите и околните площи в Борисовата градина ще обновим езерото с патиците, ще отворим втора обществена тоалетна, ще подменим паркови елементи и настилки”, обясни зам.-кметът на София по екология Йоана Христова.

Тази година в Борисовата градина беше възстановен розариумът заедно с фонтан, който е копие на оригиналния. Поставиха се 79 нови пейки, 20 кошчета и чешма. Засадени са над 2000 рози. Ремонтът, който включва и алейна мрежа, ново осветление и поливна система, струва 781 000 лв.

Над 18 000 кв. м настилка пък е възстановена в Южния парк и е изграден поредният етап от новото осветление със 160 осветителни тела. Дейностите са за 1,47 млн. лв.

Продължава и ремонтът на Северния парк, който също се прави на етапи. Слага се ново осветление, ВиК мрежа, поливна система, изграждат се детски и фитнес площадки, алеи и др. Оформят се различни зони - за отдих, разходка на кучета, тържествен вход и сцена. Сред атракциите ще са декоративен фонтан и суха каменна река.

Ремонт тече и в Западния парк. Той обаче се бави заради неточности в проекта. Дейностите са за 11 млн. лв. и до момента на над 500 дка площ са изградени ВиК и елмрежи. Предстои монтаж на стълбовете за осветление. Работи се по езерото, алпинеума, сухия фонтан, зеленото училище и главния вход.

Тази година приключи оформянето на 8 дка от изцяло новия парк “Въртопо” в “Младост”. Там беше изградена алейна мрежа, осветление, детски и фитнес площадки, стълбище и асансьор.

“Обновяваме и изграждаме 120 детски площадки в междублокови пространства на 24-те района. Вече са готови 52 от тях в районите “Искър”, “Изгрев”, “Възраждане”, “Сердика”, “Кремиковци”, “Илинден”, “Надежда”, “Слатина” и “Красно село”. Останалите 68 ще са готови до края на есента. Новите площадки са на стойност 5 млн. лв.”, обясни Христова.

Любими места на Софиянци

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

 Притежава цяла серия банкноти с цар Борис III        Българин пази уникална колекция от над 1000 български монети, сред които от 1879 г. до наши дни. Сред тях е и първата монета, на която пише "България". Притежател на безценната колекция е Костадин Везьов, който от близо две десетилетия живее в САЩ. Той е и човекът, който през 2016 г.

За продажба е обявена поредната част от хотелската империя на скандалния банкер Цветан Василев, показа проверка на "България Днес". На организирания днес търг в София са извадени имоти на дружеството "Хелт енд Уелнес" с начална цена 4.4 млн. лева. Дружеството притежава терени и хотели в най-добрите туристически дестинации на България

Грандиозно тържество на стадиона в софийското село Казичене събира по обед на 24 септември 1995 г. хиляди хора. Тълпата се е събрала, за да чуе на живо едни от най-големите български музикални звезди. Сред гостите е лично примата на БГ естрадата Лили Иванова. След нея на сцената застават Чочо Владовски, Кристина Димитрова и оркестър "Канари"