Генералният директор на БНР не обясни кой е виновен за спирането на "Хоризонт" (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7657794 www.24chasa.bg
Генералният директор на БНР Светослав Костов (вляво) с Управителния съвет на радиото на изслушването пред СЕМ днес. СНИМКИ: ЦВЕТЕЛИНА ШЕНЕВА

Проблем с оптичния кабел, който пренася данни, е довел до спирането на програма "Хоризонт" в петък сутринта, обясни пред СЕМ генералният директор на БНР Светослав Костов по-рано днес.

"На 11 септември заради множество констатирани от директора на дирекция "Техника" проблеми в Българското национално радио за осигуряване на нормалното приемане не само на "Хоризонт", но и на различните програми, се реши да бъде извършена профилактика в БНР", обясни Костов пред съвета.

В докладната на техническия директор Пламен Костов пише, че заради възникналния технически проблем се налага профилактика на студийния комплекс на програма "Хоризонт" от 6 до 11 ч на 13 септември. След като Костов говори с него, става ясно, че е наложително да бъде направена профилактиката.

Около 10,27 ч излъчването на програма "Хоризонт" се възстановява, но с три малки прекъсвания за по няколко минути. "Това се повтаря и днес със спирането на радио "София". Засега, доколкото знам, проблемът частично е решен. Такива прекъсвания са регистрирани в последните месеци и в програма "Хоризонт", и в програма "Христо Ботев", каза директорът на БНР.

По думите му годишно планови профилактики се залагат в началото на годината. Проверка показала, че такива не са правени от години. "И може би всичко това е довело до проблемите. Но е ясно, че има чисто технически проблем", уточни Костов.

В 9 ч на 13-и септември Комисията за регулиране на съобщенията започва проверка за спирането на "Хоризонт", обясни председателят й Иван Димитров. "Има информация за профилактика на предавателите в същия ден на три места на обекти на НУРТС - в Белоградчик, Тръщеник и Ивайловград. Всички материали, които са събрани след проверката, днес предоставихме на прокуратурата."

"Дължим корекция - говорим за спиране на сигнала, подаван от Българското национално радио към предавателите. Никой не е спирал предавателите", допълни Константин Тилев, член на КРС.

От СЕМ повдигнаха въпроса за кадровите промени в Българското национално радио ден преди спирането на "Хоризонт". В четвъртък се пенсионира директорът Ивайло Савов, а от ефир бе свалена известната журналистика Силвия Великова. Тези кадрови промени с ясни цели ли бяха, попита Ивелина Димитрова от СЕМ. Има ли осъществен натиск, акт на цензура и ограничаване свободата на словото, попита още тя.

"Българското национално радио има най-висок процент на доверие, а не определен журналист в него", отговори Костов. И продължи: "Няма цензура. Силвия Великова не е сменена в ресора, който отразява. Има директор на програмата - и.д. Николай Кръстев, изключителен професионалист със сериозни разбирания как трябва да звучи едно обществено радио. При встъпването си в и.д. директор на "Хоризонт" реши, че може да направи така, че програмата да звучи по-добре. Веднага се появиха твърдения за цензура, уволнения, които не отговарят на истината", каза Костов.

По думите му плурализмът в БНР е застъпен в почти всички ресори, в които има не само един, двама, а дори трима, отговарящи за него. "Силвия Великова днес отразяваше съдебната система, в сряда и в петък е на предаване", обясни генералният директор. "Имаше промяна в програмата заради протест в петък - с предложение и решение на Николай Кръстев мъж да отразява протеста заради заплахата, че може да се стигне до физическо стълкновение. Били са сменени графиците, Силвия Великова не е сваляна от ефир."

Розита Еленова от СЕМ предложи на колегите си да започне мониторинг за изпълнение на плурализма в БНР, а Костов обясни, че той също щял да помоли за такъв.

Бетина Жотева попита Костов защо не е ползван резервен вариант за препращане на сигнала до кулата. Има три начина за пренос на сигнала - освен оптичния кабел, има и друг, а третият вариант е радиорелейна връзка. И трите ли не работеха и как може "Христо Ботев" да работи, а "Хоризонт" не, попита Жотева. Костов й каза, че не е инженер и не може да даде по-конкретен отговор.

"Как така се случи, че един вътрешен за радиото човек на 70-ия ден от своето управление предизвика протест не за какво да е, не за заплати, а за защита свободата на словото", попита на свой ред председателят на СЕМ София Владимирова. "Значи остава загадка кой взе решението за безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт", каза тя.

СЕМ ще представи своето становище за спирането на "Хоризонт" най-вероятно на заседанието си в сряда, а днес до края на деня ще прати отговор на прокуратурата, която в края на миналата седмица изиска проверка от съвета в срок от три дни.

Залата на Съвета за електронни медии едва побра всички журналисти, дошли за изслушването на генералния директор на БНР, който заедно с управителния съвет трябваше да обясни какво е довело до спирането на програмата в ефира от 6 до 11 ч. На него Светослав Костов обяви, че "Хоризонт" има нов временно изпълняващ длъжността директор - дългогодишния кореспондент на БНР в Скопие Мартин Минков. Той бе избран с решение на Управителния съвет на БНР от тази сутрин да ръководи, организира, координира и контролира дейността на програма „Хоризонт“ до назначаване на титуляр на длъжността.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Американският промоутър Боб Аръм похвали българския боксьор в тежка категория Кубрат Пулев. Той е главен организатор на следващия мач на Кобрата. 38-годишният софиянец ще кръстоса ръкавици с Райдъл Букър на 9 ноември във Фресно (САЩ). "Кубрат е толкова нахъсан за битка, че може да излезе за световната титла още днес - каза Аръм

Тв водещият Иван Христов се отдели от професионалната си половинка Андрей Арнаудов, за да отиде на пазар, видяха папараците на "България Днес". Макар хората да са свикнали, че двамата вървят в комплект, Иван се справя повече от прекрасно сам. Продуцентът напазарува за вкъщи само полезни неща, като плодове, яйца, мляко, и то без никакъв списък,

За пореден "майсторски" ремонт на улица сигнализира в социалните мрежи софиянец. На снимката ясно се вижда чисто ново парче асфалт върху съвсем малка част от незавършена за ремонт улица, което обаче грижливо е било