Шофиране след алкохол - замъглен поглед, бавни реакции и грешки с дистанцията (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7657822 www.24chasa.bg

Качихме репортер на картинг, сложихме му очила, добавящи 2,5 промила алкохол

Замъглен поглед, грешна преценка за разстоянията, забавени реакции, бъркане на педалите и натежали крайници. Това са само част от ефектите при шофирането след употреба на алкохол, показа експеримент на “24 часа” на картинг пистата.

За целта репортер слага алкоочила, разработени от голяма пивоварна в страната, и сяда зад волана на картинг болид.

През един от чифтовете алкоочила светът се възприема като след пиене, което носи между 0,8 и 1,5 промила алкохол в кръвта. Другият показва какво се случва, ако сме пили повече - от 1,5 до 2,5 промила. Видео от експеримента е качено в ютюб канала на “24 часа”.

Още при качването в болида започват проблемите. Първо е грешната преценка на разстоянието, и то с по-нископромилните очила. При шофирането репортертът забеляза, че преценката за дистанция и скорост на приближаващите други картинги е изкривена.

При изпреварвания се получиха

няколко

разминавания

на косъм, две

облизвания на

болиди и един

лек удар

Зрението е замъглено, не се виждат ясно и подаваните от екипа на пистата сигнални светлини, особено червената. При няколко завоя се получава завъртане на картинга, защото водачът завърта волана по посоката на пътя по-късно. 

Всички тези рискове важат и с очилата, които показват как възприема пътната обстановка шофьор с 2,5 промила. Тогава вече се засилва и проблемът със зрението. На няколко пъти репортерът забелязва идващите отсреща картинги секунда преди да се сблъска с тях. Макар и не както при реално шофиране след употреба на алкохол, се стига до забавени реакциите заради лошото зрение.

“Представете си колко по-забавени биха били реакциите ви, ако наистина бяхте с толкова промили алкохол в кръвта”, казват от Българския червен кръст. Оттам използват алкоочилата по време на задължителното обучение, което е част от шофьорския курс.

“Не съм пиян”, биха казали много шофьори.

Пътна полиция

обаче никога не

е мерила кой е

пиян и кой не.

Уредите отчитат

наличието на

алкохол в кръвта

Мит е, че количеството алкохол в кръвта се намалява с пиене на кафе. Времето е най-добрият фактор. След 2 бири трябва да се изчакат поне 3-4 часа. 

Проби се вземат на място с дрегер от служители на Пътна полиция. Шофьорът може да откаже или да не приеме резултата. Тогава го пращат на кръвно изследване, но до 2 ч след спирането. Неговите резултати са окончателни. Ако не отиде, се приема, че е бил пиян, и се съставя акт.

Доказаният световен рекорд по алкохолно съдържание в кръвта се държи от 67-годишен българин, заловен в Канада през 2004 г. с 9,14 промила алкохол в кръвта. Той е спрян от местната полиция, след като предизвикал лека катастрофа. Когато тестът с дрегер показал рекордната стойност, мъжът бил закаран в болница, където са му направени още 5 кръвни теста. И те показали тази стойност. Според лекарите съдържание на алкохол в кръвта над 5 промила е смъртоносно.

Има и други случаи с висока концентрация - например в Полша е заловен шофьор с 13 промила, но случаят е недоказан за разлика от българския рекорд. У нас 55-годишен мъж от Панагюрище е заловен през 2016 г. с 5,07 промила алкохол в кръвта, което се сочи като местен рекорд. Известни са още два рекорда на 25-годишен от врачанско село с 6,09 промила и младеж от село край Батак с 8,15 промила.

Добре е да се знае, че няма съществена разлика между данните от изправен дрегер и тези от кръвно изследване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца