Петролът скочи с 20%, Иран набеден за саудитския срив (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7658110 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Атаката срещу най-голямата рафинерия в света сви с 5% глобалните доставки

Цената на петрола отбеляза най-големия скок в историята си от 60 до почти $ 72 за барел след атаката срещу най-голямата рафинерия в света, разположена в Саудитска Арабия. Рияд сви добива си наполовина, след което предлагането на петрол в света намаля с 5 на сто. Търговци и анализатори, цитирани от Ройтерс, предупреждават, че цената на петрола може да се вдигне до $ 100 за барел, ако Саудитска Арабия не успее да поднови доставките.

“В петролната вселена тази атака може би е еквивалент на 11 септември 2001 г.”, казва Тилак Доши от консултантската компания “Мюз енд Стансил”. Той отбелязва, че “Абкайк” - едно от засегнатите съоръжения, е най-важното за производство и преработка на петрол в света.

Два дни след нападението с дронове йеменските бунтовници хуси, които поеха отговорност, обещаха нови атаки срещу саудитска инфраструктура и потвърдиха, че петролният гигант “Сауди Арамко” остава тяхна мишена.

Според САЩ обаче зад нападението стои Иран. Говорителят на иранското външно министерство окачестви като “неприемливи” и “безпочвени” обвиненията. Твърденията на Вашингтон разкриват “политическия банкрут” на американското правителство, коментира на свой ред лидерът на хусите Мохамед ал Бухайти.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп намекна за възможен военен отговор срещу Иран, но очаква Саудитска Арабия да заяви кой стои зад нападението. Тръмп разреши петрол от стратегическия резерв на САЩ да бъде използван, “ако е необходимо”, за да запълни дупката в предлагането, причинена от атаката. МНОГО ПЕТРОЛ, написа той в туитър. Тази мярка може да предотврати скок в цените. Резервът на САЩ от стотици милиони барели суров петрол е използван само 3 пъти, последният от които е през 2011 г. заради боевете в Либия.

Саудитските власти, свили производството наполовина, допускат възстановяването му до края на седмицата. Източници на Ройтерс от бранша смятат, че процесът може да отнеме седмици, а според други пълното възстановяване ще отнеме месеци.

Русия обяви, че “решително осъжда” атаките срещу невоенни цели и всякакви действия, които биха могли да доведат до дисбаланс на енергийните пазари. В същото време Москва “горещо препоръчва да не се бърза с изводите кой е отговорен за атаките”.