Деца, учете, за да сте щастливи цял живот! (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7658207 www.24chasa.bg
Кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, легендарният гимнастик Йордан Йовчев, директорките на Първа английска гимназия и на 112-о основно училище Нели Петрова и Жанета Бранкова откриват учебната година с химна на България. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Това заръча министър Вълчев с първия звънец

"Децата да са щастливи не само в училище. Да учат, за да бъдат щастливи през целия си живот. Един ден да се обърнат назад, да си спомнят за училището и да осъзнаят това, което им е дало”, това заръча министърът на образованието Красимир Вълчев на старта на новата учебна година. Той я откри заедно с кмета Йорданка Фандъкова в Първа английска гимназия в София и 112-о ОУ “Стоян Заимов”. Двете училища делят една сграда, която се разшири с изцяло нов корпус. На тържеството присъства легендарният гимнастик Йордан Йовчев и шефката на регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева. След това министърът откри годината и в Националната природо-математическа гимназия, за да подчертае нуждата да се стимулират децата да учат математика и природни науки.   

Всички учители, които съм имал, бяха много добри хора. Такива са българските учители, бе категоричен министърът, припомняйки си своите школски години. Пожела на учителите да са здрави и да имат сила.  

Президентът Румен Радев пък бе специален гост в 18-о СУ “Уилям Гладстон” - училище, в което се изучават източни езици. “Българското училище не е просто храм на знанието, а свято място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности”, обърна се той към ученици, учители и родители. 

Той пожела на децата да бъдат любознателни и да не се огъват пред препятствията, а да ги използват за трамплин за бъдещи успехи. Президентът посети Японския център в училището и дигиталния център по природно-математически науки. Дипломати от Япония, Китай, Корея, Русия, Египет, САЩ, Кувейт, Португалия бяха сред гостите.

Първият учебен ден припомни на някои от популярните българи тръпката в стомаха и буцата в гърлото с прекрачването на училищния праг. Този път обаче като родители. За първи път това чувство усети моделката Николета Лозанова, чиято дъщеря Никол тръгна в 1-и клас. Тя публикува в инстаграм снимка на първокласничката с униформа, а под фотоса написа: “На добър час, мое Всичко!”. 

За първи път училищния звънец чу и единият син на водещата на “Търси се...” по bTV Нели Хаджийска. “Толкова е вълнуващо днес! Първи учебен ден за синовете ни. Тото тръгва в първи клас, Борил в първа група! Мечтаните ми дечица пораснаха”, написа във фейсбук Хаджийска под снимките им. Колежката ѝ Венета Райкова също сподели празника със снимки от училище заедно със сина си и баща му Тихомир, под които отправи пожелания за успех на Патрик в 4-и клас.  

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България