Борисов: Трябва ни обществена нетърпимост, както мразим крадците, така да мразим и хакерите (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7658548 www.24chasa.bg
Бойко Борисов Снимка: Архив

Трябва да има обществена нетърпимост и така както мразим крадците, така да мразим и хакерите. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който откри дискусия на тема: "Взаимодействието между публичната и частната сигурност : Стратегическата роля на публично-частното партньорство за противодействие на кибер заплахи. Тя е организирана от Съюза за стопанска инициатива на гражданите.

Освен премиера, на нея дойдоха вицепремиерът Мариана Николова, чийто ресор е сигурността, шефът на МВР Младен Маринов, Ивайло Иванов на НОИ, зам. министри, ръководители на държавни агенции, ректори и декани на висши училища, социални партньори от България, международни партньори от Израел, Гърция, Полша, Италия и др.

Преди словото на премиера, пред всички от Асоциацията по киберсигурност демонстрираха на живо как се хаква мобилен телефон, система, подобна на тази на НАП, как се прави фалшив профил във фейсбук, как се присвояват пароли и информация в тях на хотели, на институции, данни от онлайн банкиране, на банки, на застрахователни компании.

Борисов: Трябва ни обществена нетърпимост, както мразим крадците, така да мразим и хакерите (Видео, снимки)

За четири минути тези момчета ви показаха как се хаква всичко, заяви водещият. И призова премиера и висшия мениджъмнт на държавата за сътрудничество в киберсигурността.

Борисов: Трябва ни обществена нетърпимост, както мразим крадците, така да мразим и хакерите (Видео, снимки)

От това, което видяхме следват изводи, отговори премиерът. И добави- има и чисто обективни процеси, които не можем да предотвратим- колкото повече дигитализация, толкова повече опасности. Тоя обясни още, че в държавната администрация има таван на заплатите и в БОП получават 1500 лв. , а тези млади хора от първия ред тук в залата – над 10 000 . И разказа, че когато се обяви конкурс, идват стотици кандидати и като чуят заплатите си отиват, остава само най-глупавия. „ Кой млад човек би се съгласил да си остави заплатата и да дойде в БОП-а, попита риторично Борисов. Той припомни, че хакерите продължават да атакуват банки, застрахователи и да ги поставят под риск. Според него, България има предложения от други държави за защита от кибер атаки, но офертите са за стотици милиони долари. И разказа любопитен случай- „заловен хакер бил прихванат от службите при опит да разбие защитата на една от най-големите ни банки. За да убедят шефа на банката за опасността, той извадил един лев от сметката на най-големия началник на банката за минути“. Толкова са напред, че ние винаги вървим след тях, обобщи Борисов.

Той съобщи, че с финансовия министър обсъждат да се променят правилата и да се направи така, че на 10-15 души да се дават високи заплати и те да пазят цялата държавна система от хакерски атаки. Борисов разказа още, че МВР в момента са с айпади и всичката им информация е на тях. Преди няколко години, когато федералната служба на Русия мина на механични пишещи машини, те много добре са знаели какво правят, каза още Борисов. Той даде пример и с автомобилните кражби, които едно време на ставали с подправени ключове, а сега само с един лаптоп от подготвени хакери. „Грамотен, но иначе си е айдук“, заключи Борисов.

„Имаме прекрасни млади хора, имаме прекрасен ресор в ЕК, много пари ще дойдат“, заяви още премиерът. Заради опасностите, „още от сега го мисля суперкомпютъра, на който сега му правим къщичката, как ще го пазим“, каза премиерът, визирайки обещанието на ЕС на комисар Мария Габриел една от умните машини да бъде в София. Той пожела успех на срещата и обеща държавата да бъда добър партньор с частния бизнес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца