Комисия: Иван Гешев не се поддава на заплахи и пряк или косвен натиск

https://www.24chasa.bg/novini/article/7659654 www.24chasa.bg
Иван Гешев СНИМКА: Архив

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев не се поддава на заплахи и пряк или косвен натиск. Той е коректен, идеологичен. Умее да изслушва и възприема различни мнения. Открит е в отношенията си с колегите и демонстрира към тях уважение, толерантност и диалогичност. Това са част от изводите на Етичната комисия към прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за нравствените качества на номинирания за главен прокурор.

По подобие на Комисията по атестиране и конкурсите, която вчера предприе доклад днес същото направи и Етичната комисия. Двата доклада ще бъдат изпратени на прокурорската колегия. При приемането на доклада днес присъства и Иван Гешев.

Друг извод в документа е, че не е известно кандидатът за главен прокурор да се е възползвал от служебното си положение, както и не допуска прояви на дискриминация и че притежава безупречна репутация.

Всичко, което трябва да знаете за:

С поведението си Гешев е пример за морал и почтеност и повишава авторитета на прокуратурата, е изводът на Комисията.

В доклада те са се спрели и на няколко сигнала срещу него, повечето от които, подадени през последните месеци. Проверката на Комисията е установила, че Гешев не е нарушил етичните правила на магистратите.

По време на заседанието на кандидата за главен прокурор бяха зададени и няколко въпроса, свързани най-вече със сигналите. Единият от тях бе за разделението на властите, а сигналът е по повод негово интервю по БНТ.

"Едно мое изречение беше извадено от контекста съзнателно. Каквото и да бях казал, нещо щеше да бъде извадено. Моето мнение е, че имаме проблем не с разделението, а с взаимодействието и контрола. Трябва да се изграждат мостове, а не да се издигат стени", отговори Гешев.

Членовете на Комисията го попитаха на какво се дължат зачестилите сигнали срещу него. "На засегнатите икономически, политически и криминални интереси", отговори той. "Но това е само началото, ще има още много сигнали и медийни публикации. Не се притеснявам от каквито и да е сигнали", каза Гешев и добави, че всъщност сигналите са част от прокурорската работа.

Той добави още, че процедурата по избор на главен прокурор у нас е една от най-откритите и честни. 

Докладът беше приет единодушно от Комисията като обобщеният извод в него е, че Иван Гешев спазва изискванията на етичния кодекс на магистратите и притежава необходими нравствени качества. Комисията отбелязва още, че след 2016 г., когато той оглавява спецпрокуратурата, тя е постигнала значителни успехи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият национал на Англия Питър Крауч и съпругата му Аби Кланси едва не загинали по време на романтична разходка с лодка край бреговете на Сардиния. Това разкрива самият той в новата си автобиографична книга. Футболистът и половинката му изпаднали в ужасяваща борба на живот и смърт, за да освободят яхтата и да избегнат разбиването в назъбени

Отказалият се от футбола миналия месец бивш капитан на България Димитър Бербатов се изказа по адрес на анализаторите, които го описваха като муден и мързелив на терена. "Бях артист на терена - заяви той. - В началото не го осъзнавах, но за мен беше важно да правя нещо различно. Ако ме гледаш, със сигурност няма да заспиш или да смениш канала на

Председателят на официалния фенклуб на "Манчестър Юнайтед" в България Емил Йорданов посети хотела на английските национали в София. Диджей Емо и синът му поговориха няколко минути с Хари Магуайър. Бранителят премина на "Олд Трафорд" това лято. 80-милионната покупка на "червените дяволи" бе титуляр срещу България,