ЕП обсъди опитите за външно влияние в европейския дневен ред

https://www.24chasa.bg/novini/article/7659981 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Европейският парламент обсъди днес опитите за външна намеса в европейския дневен ред. ЕП отложи за октомври гласуването на резолюция по този въпрос, предаде БТА.

Финландското председателство на Съвета на ЕС отбеляза, че при изборите за евродепутати през май не са били отчетени мащабни дезинформационни кампании. Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова отбеляза, че ЕС има нужда от допълнителни лостове за защита от външна намеса. По нейните думи дезинформационните кампании досега са целели да внесат разногласия в европейското общество, включително по научно признати факти. Тя допълни, че подобни кампании получават "мръсни пари". Йоурова обеща ЕК да продължи да работи в защита на свободата на изразяване и на медиите.

Еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг отбеляза, че в навечерието на изборите през май е било наблюдавано разпространение на различни видове дезинформация. Той добави, че на много места са били засечени мащабни групи от политически тролове. Трябва да ограничим пространството, в което се разпространява дезинформация. В началото на следващата година ЕК ще предложи конкретни мерки, възможно е да бъдат законодателни, срещу разпространението на дезинформация, добави той.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) заяви, че Русия води информационна война срещу Европа, за да подкопае демократичния дебат. Китай, Иран и Северна Корея се опитват да се намесват в процеса на взимането на нашите решения. Трябва да има последици, призова ЕНП.

Социалистите и демократите (С&Д) посочиха, че в последните години е имало масови дезинформационни кампании и кибератаки в ЕС, предизвикани и подпомагани от чужди държави. С&Д предложи да се състави специална парламентарна комисия по този въпрос.

Групата "Обнови Европа" коментира, че дезинформационните кампании и външното финансиране на европейските партии поставят демокрацията в опасност. Чужди сили, които не искат доброто на ЕС, не само Русия, са вложили един милиард евро в европейските партии, включително в представената в ЕП крайна десница. Необходимо е ЕС да осигури съответните средства на службите за техническо противодействие, призова тази парламентарна група.

Зелените заявиха, че не само Русия, но и от Турция прави опити за намеса в ЕС, а тоталитарният режим в Китай иска да установи икономическа зависимост. Кръгове от САЩ също правят опити да се месят, посочиха от тази политическа сила.

Групата "Идентичност и демокрация" (ИД) порица ЕК, че търси извинение да ограничи интернет, например с директивата за авторските права. Групата "Европейски консерватори и реформатори" подкрепи подготвяната резолюция, но отхвърли желанието да се определи враг. Имаме нужда от защита на нашата сигурност с най-доброто законодателство. Много по-важно е да се насочим към укрепването на съответните европейски служби, вместо да посочваме политически враг, заяви ИД.

Европейската северна левица бе на мнение, че излишно се търси врагът отвън. САЩ над 100 години се месят в изборите в други страни и руската намеса в техните избори преди няколко години изглежда като детска игра, коментира тази политическа сила.

Евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) заяви, че демокрацията подпомага и поощрява плурализма на мненията. Когато има опити за промяна на геополитическата ориентация, границата е прекрачена. Не трябва да бъдем наивни, ясно трябва да осъзнаваме заплахата от чужди страни, добави той. Ковачев посочи примери със събития около изборите в нашата страна, когато преди години бяха ударени сайтовете на Централната избирателна комисия и на други институции.

По неговите думи се правят опити да се вбие клин в единството на ЕС със съгласувана информационна война през анонимни сайтове и фалшиви профили в социалните мрежи. Ковачев призовава за осигуряването на сериозни ресурси за преодоляване на тези заплахи. Той предложи интернет платформите да подкрепят обективната журналистика и да съдействат в общите усилия срещу опитите за външно влияние.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца