Томислав Дончев: Нужни са още 7 до 10 индустриални зони, готвим специални закони

https://www.24chasa.bg/novini/article/7660674 www.24chasa.bg
Томислав дончев се срещна с кмета на Севлиево д-р Иван Иванов

„Правителството подготвя специално законодателство за индустриалните зони, защото имаме нужда от още 7 до 10 индустриални зони. Тук е едно от местата, където има огромен потенциал да се създаде една от тях". Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев, който бе на посещение в Севлиево. Двамата с кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов обсъдиха някои от важните инфраструктурни проекти за района, предадоха от пресцентъра на общината.

Според Дончев намеренията са в начален етап, но трябва да се стартира обособяване на терен и изкупуване на земи. "Тук е едно от най-добрите места в България, къде може да се случи подобно съоръжение", поясни той. Разговори в тази насока ще се водят с Министерството на икономиката. „На първо време това мисля, че може да бъде част от държавното предприятие „Индустриални зони", обясни намерението на държавата вицепремиерът.

До 2-3 години ще стане свръхактуална темата с обходния път на Севлиево, посочи Дончев. Причината е, че довеждащият път до тунела под Шипка е почти готов и очакванията са през есента да е вече в експлоатация. След това, дори и при незавършен тунел, трафикът в района рязко ще скочи. "А такъв трафик не може да минава през града " , коментира още Дончев. По думите му изграждането на западен обходен път на града придобива изключителна важност.

Към момента кметът д-р Иван Иванов води разговори с Агенция „Пътна инфраструктура"  за започването на предпроектни проучвания за изграждането на обхода. „Предложили сме примерно трасе  за 7 км обходен път, като в него са включени само земеделски земи, част от които са общински. Общината има възможност да започне процедури за всички тези предпроектни инвестиционни проучвания. Това ще позволи на по-късен етап АПИ да започне и самото проектиране на пътя", обясни  д-р Иванов.

Община Севлиево, с подкрепата на държавата, ще продължи да работи за окончателното разрешаване на проблема с водоподаването, стана ясно по време на разговорите. Вицепремиерът бе запознат с направените в последно време инвестиции, които позволяват в града вече да няма воден режим. „След 2020 г. България ще продължи да използва средства от Кохезиония фонд за ВиК инвестиции. Аз не виждам никакъв проблем Севлиево да продължи да инвестира във водната инфраструктура. Сторено е много по отношение на подобряване водоподаването в Севлиево. С този комплекс от мерки и някои допълнителни, ще се реши водният проблем на Севлиево един път завинаги", категоричен бе вицепремиерът.

До момента е реконструиран 10 км участък от довеждащия водопровод от Априлци. Подменени са километри водопроводна мрежа в град Севлиево и изцяло са подменени водопроводните мрежи на селата Петко Славейково и Кръвеник, пусната е в експлоатация помпена станция "Дълбоки" и е подменен водопроводът до село Крушево. В момента се работи по проект за увеличаване капацитета на бункерните помпени станции, както и по проект за водоснабдяване на село Буря от село Гостилица. В същото време габровските села, захранвани до момента от източния водопроводен клон, вече се водоснабдяват от язовир "Христо Смирненски". Предстои присъединяването на селата Яворец и Драгановци. Има готови работни проекти за подмяна на целия източен водопроводен клон, както и за оставащата в града неподменена водопроводна мрежа. Предстои провеждане на процедури за избор на изпълнител по тях, стана ясно по време на срещата.

Томислав Дончев и д-р Иван Иванов посетиха някои от големите предприятия в Севлиево.  Бяха коментирани бъдещи инфраструктурни проекти, касаещи връзката на Севлиево с магистрала "Хемус", западния обходен път на Севлиево, както и улица, която да даде възможен достъп до фирмите в Северната индустриална зона. Обсъдена бе възможността за разширяване възможностите на общината да формира икономически политики. Коментирано бе предложението на вицепремиера Дончев до 2% от данък "печалба" и данък “общ доход” да остава в бюджетите на общините.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Направете си и вие морковен сладкиш с генерала Морковена торта с фигурка на генерал Мутафчийски е кулинарен хит. Началникът на оперативния щаб за борба с коронавируса е изваян с детайли от захарно тесто, а автор на шедьовъра е Виолета Кулева. Сладкишът е със семпла визия, но най-интересното е на неговия връх

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на